Het Nederlandse bedrijf Van Straten Medical heeft, met meerdere patenten, het alleenrecht verkregen op meerderde ontwerpen en toepassingen van autoclaveerbare RFID op medische hulpmiddelen waaronder chirurgisch instrumentarium.

Radio frequency identification (RFID) is een technologie om van afstand informatie te lezen van zogenaamde RFID-tags die aangebracht zijn op medische producten.

Het bedrijf, dat sinds 2010 RFID op instrumentarium en instrumentnetten aanbrengt, heeft inmiddels aanzienlijke (klinische) ervaring opgebouwd.

“We zijn trots op onze fijnmechanische instrumentmakers, die in de afgelopen jaren een gevalideerde aanbrengmethode hebben ontwikkeld waardoor instrumenten en instrumentnetten ‘slim’ worden gemaakt met RFID technologie”, aldus Bart van Straten.

“We richten ons op nieuwe ontwikkelingen, die in lijn liggen met onze missie; waarde toevoegen door middel van innovatie”.

Onderdeel van onze innovatie is de samenwerkingsverbanden met universiteiten, waaronder de Technische Universiteit Delft, afdeling Biomechanical Engineering , en ziekenhuizen zoals Reinier de Graaf Groep. Sinds meerdere jaren voert Van Straten Medical onderzoek uit om te bepalen in welke mate RFID kan worden ingezet op instrumentniveau.

Het doel van het onderzoekstraject is onder meer het geautomatiseerd tellen van chirurgisch instrumentarium op de Operatiekamer zonder tussenkomst van de mens.

Het Reinier de Graaf Ziekenhuis en de Sterilisatieafdeling CombiSter werken inmiddels geruime tijd met instrumentnetten en diverse instrumenten voorzien van RFID tags. Tevens is, in samenwerking met en onder aanvoering van de Manager CSA, veel kennis opgedaan met RFID in het VU Medisch Centrum.

Volgens Van Straten Medical past deze ontwikkeling in haar visie om medische hulpmiddelen circulair te maken in de zorg. RFID op instrumentarium is een belangrijke stap om dit proces sneller te realiseren.

Bron: Van Straten Medical