Veilig thuiswerken. Scherm met VPN-logo.

Door de coronamaatregelen werken ook werknemers in de zorg zoveel mogelijk thuis. In de zorgsector is dat natuurlijk niet voor iedereen haalbaar, maar voor het personeel met een kantoorfunctie wel. Zij werken in veel gevallen op hun privécomputer, waarbij een goede beveiliging minder vanzelfsprekend is dan op kantoor. Voor zorgmedewerkers die met patiëntendossiers werken is veilig thuiswerken echter juist van groot belang. Een VPN kan hiervoor een uitkomst zijn. 

Omdat de zorg vanwege het aantal besmettingen overbelast dreigt te raken, is het van belang dat reisbewegingen zoveel mogelijk beperkt worden. Dit betekent ook dat zorgpersoneel zoveel mogelijk thuiswerkt. Zorg verlenen aan patiënten en cliënten gaat soms lastig vanuit huis, maar een consult via de telefoon of computer is voor ander zorgpersoneel thuis wel mogelijk.

Veilig werken met patiëntendossiers
Hoewel veel zorgmedewerkers thuis werken met de gegevens van patiënten en hun dossiers, is de beveiliging van hun eigen computer vaak minder goed op orde dan op kantoor. Haast iedere computer is tegenwoordig wel voorzien van een firewall en antivirusprogramma, maar dit biedt onvoldoende bescherming tegen een kwaadwillende hacker.
Het risico van thuiswerken met patiëntendossiers zit in het coderen van de gegevens. Mails en data die vanaf een thuisnetwerk worden verstuurd, zijn over het algemeen niet versleuteld. Dit betekent dat de gegevens makkelijk uit te lezen zijn als ze in verkeerde handen vallen.
Belangrijk om daarbij te vermelden is dat veilig thuiswerken niet per definitie onmogelijk is zonder extra beveiligingsmaatregelen. Het gaat echter wel gepaard met risico’s die je met een relatief simpele oplossing kunt voorkomen: een Virtueel Privénetwerk (VPN).

Een VPN gebruiken voor versleuteling
Om je data en patiëntendossiers te beveiligen, kun je een VPN gebruiken. Dit is een internetverbinding die al je internetverkeer via een extra server stuurt. Die extra server kies je zelf. Je kunt bijvoorbeeld een VPN-verbinding aanleggen via een server in Brussel. Die server heeft een eigen IP-adres, die gekoppeld is aan de virtuele locatie Brussel.
Je gegevens krijgen daarmee de kenmerken van die server en alle data wordt gecodeerd. Het enige wat een cybercrimineel dan nog van een medewerker en patiëntendossier in kan zien, is versleutelde data die afkomstig lijkt te zijn uit Brussel. Andere internetgebruikers kunnen daarmee niet meer achterhalen wie je bent, waarvandaan je werkt en welke gegevens je verwerkt.

De veiligste VPN’s
Er zijn veel verschillende VPN-aanbieders op de markt. Om een geschikte VPN voor veilig thuiswerken te kiezen, is het met name van belang dat de versleuteling erg sterk is. Dit gebeurt met behulp van verschillende protocollen, waarvan het OpenVPN protocol als sterkste werd getest. Bovendien bleef de internetsnelheid met dit protocol erg hoog, terwijl met andere gebruikte protocollen de snelheid in sommige gevallen afnam.
Bij het kiezen van een VPN om veilig te werken met patiëntengegevens is het daarom aan te raden om een aanbieder te kiezen die het OpenVPN protocol toepast, zoals ExpressVPN of NordVPN. Bekijk een overzicht met de beoordelingen van verschillende VPN’s om jouw keuze te maken.