SWZ Sophieke in Wassenaar heeft als eerste verpleegtehuis in Nederland in samenwerking met systeem integrator Telematch de videoanalyse-oplossing ‘Smartercare’ in gebruik genomen. Smartercare is ontwikkeld door SmarterVision uit Assen en biedt bruikbare informatie over de fysieke toestand van cliënten aan het verplegend personeel, terwijl het de privacy van cliënten waarborgt. De software draait op AXIS P3365 LV netwerkcamera’s die uitstekende beeldkwaliteit bieden in situaties met weinig tot geen licht.

Bij gebeurtenissen in de kamer die voor de zorg belangrijk zijn om te weten, genereert de software een alert. De zorgmedewerker kan vervolgens via een mobiel apparaat zoals een smartphone of tablet meekijken in de kamer waarbij de beelden van de cliënt volledig geanonimiseerd zijn. Hierdoor behoren preventieve rondes tijdens de nachtdienst tot het verleden en wordt de nachtrust van de patiënt aanzienlijk minder verstoord.

Anonieme analyse
Goede nachtrust is erg belangrijk voor ouderen, omdat veel lichamelijk en geestelijk herstel tijdens de slaap plaatsvindt. Verplegend personeel controleert normaal gesproken enkele keren per nacht of cliënten nog veilig zijn. Cliënten kunnen door deze preventieve controles echter gestoord worden tijdens hun nachtrust en daardoor onrustig worden. De videoanalyse-software van SmarterVision maakt deze preventieve controles overbodig. De software monitort de slaapkamer op eventuele gebeurtenissen en geeft alleen een signaal als de cliënt bijvoorbeeld uit bed stapt of de kamer verlaat.

De alarmgebieden worden vooraf bepaald en aangepast aan de fysieke omgeving van elke afzonderlijke cliënt. Zodra een gebeurtenis wordt getriggerd, genereert de software een alarmmelding die vergezeld gaat van een alarmbeeld en een korte geanonimiseerde videoclip van de gebeurtenis. Door de combinatie met de communicatiestructuur van systeem integrator Telematch worden de alarmmelding en de beelden naar het mobiele apparaat van de verzorger gestuurd. In het videobeeld worden de persoonlijke karakteristieken van de cliënt onherkenbaar weergegeven waardoor de verzorger kan beoordelen of assistentie nodig is zonder de privacy van de cliënt te schenden. Dit maakt de tijdsbesteding van de verzorger efficiënter en draagt ook bij aan het gevoel van zelfstandigheid en veiligheid van de cliënt.

“We hebben onze Smartercare-software ontwikkeld naar aanleiding van vragen die we kregen van zorgprofessionals die elke dag met ouderen werken. Doordat er alleen een alarm wordt gegenereerd als er iets gebeurt, zijn cliënten veilig en worden ze, met name ’s nachts, zo weinig mogelijk gestoord. Het wooncomfort voor de ouderen neemt hierdoor aanzienlijk toe, maar ook de gerustheid voor de zorgprofessionals, omdat ze kunnen helpen wanneer dat nodig is”, zegt Eugène de Geus, Managing Director bij SmarterVision.

Hoogwaardige kwaliteit
De Smartercare-software is een videoapplicatie die draait op de AXIS P3365 LV. Deze camera kan gecombineerd worden met videoanalyse en genereert uitstekende beelden in situaties met weinig tot geen licht.

“Onze camera’s leveren goede beeldkwaliteit in alle situaties. De AXIS P3364 LV brengt de hele scène in beeld door de grote openingshoek van de sensor. Daarom is in een standaard kamer maar één camera nodig”, zegt Jeroen Kouwenhoven, Eco System Manager bij Axis Communications. “De mogelijkheid om een applicatie in de camera te laten draaien heeft als voordeel dat er minder hardware nodig is en dat de applicatie daardoor gemakkelijk te integreren is met andere systemen”, besluit Kouwenhoven.

De totale oplossing waar SWZ Sophieke gebruik van maakt is ontwikkeld door system integrator Telematch uit Alphen aan den Rijn.

Bron