De Nederlandse Vereniging voor Technologie in de Gezondheidszorg (NVTG) organiseerde op donderdag 5 april 2018 het succesvol verlopen congres over Technologie in de Gezondheidszorg. Het congresthema was Kwaliteit, Veiligheid en Verantwoording. Er waren meer dan 200 deelnemers geregistreerd en daarmee was de opkomst hoger dan vorig jaar. Voor iedereen die er niet bij kon zijn en een sfeerimpressie wil opdoen maakte de vereniging een fraai videoverslag. Uiteraard ook leuk voor de deelnemers die er wel waren om nog even terug te gaan naar deze dag. Dat kan via deze link of via de website van de NVTG.

Het congres vond plaats in de indrukwekkende Theaterzaal van Hart van Holland in Nijkerk met daarbij een stoelopstelling rondom een catwalk, zodat de sprekers nauw contact met het publiek konden opzoeken. Naast deze zaal bevond zich de beursvloer met 30 stands van bedrijven. Holland Water was de congreshoofdsponsor.

Het sprekersprogramma opende verrassend met illusionist Jan Reinder. Hij combineerde principes zoals illusionisme, psychologie, mentalisme en vingervlugheid samen in een waanzinnig magische show waarin het publiek werd duidelijk gemaakt dat kwaliteit en veiligheid niet zomaar tot stand komt en dat je daar meer voor moet doen dan je nu denkt. Daarna betoogde Ton Ruikes als voorzitter van de Raad van Bestuur van de Ziekenhuis Groep Twente dat veilige zorg niet kan zonder de inzet van gekwalificeerde technici in de gezondheidszorg. Hij stuurt aan op een focusverschuiving van toetsing van Medische Technologie naar toetsing van Veilige Zorg.

Mark Gerritsen van KLM Flight Academy leerde de aanwezigen de dwarsverbanden over kwaliteit en veiligheid vanuit de luchtvaartsector. Hij stelde dat veiligheid een gezamenlijke verantwoordelijkheid is en dat je safety kunt managen. Tom Borst van Arcadis gaf aan dat Linked Data dé sleutel is tot controle op assets: daar zit met 7D BIM in ontwerp, bouw en gebruik het verdienmodel en dat daarmee ook kwaliteit en veiligheid geborgd kan worden. Joris IJzermans van Energy Solutions Center voorzag dat door de energietransitie in Nederland de energievoorziening in gebouwen gaat veranderen en dat daarbij flexibilisering van energie (o.a. opslag in batterijen) noodzakelijk maakt. Perry van de Graaf van UMC Utrecht heeft met drie adviseurs van Deerns, RHDHV en Valstar Simonis de kennis gebundeld om een plan uit te werken hoe het UMCU in 2030 CO2-neutraal kan worden, maar dat zal nog niet eenvoudig worden binnen de gestelde kaders. Het congresprogramma werd afgesloten met een lezing van Huub Dubbelman, adviseur van Mercedes. De slotact was op  de bedrijvenmarkt; een masterclass drummen door Golden Earring drummer Cesar Zuiderwijk.

Fotobijschrift: Een masterclass drummen door Golden Earring drummer Cesar Zuiderwijk.