VieCuri
Op dinsdag 18 oktober 2022 ging de eerste paal de grond in. Clustermanager Justin Bitter hanteert symbolisch de schop

Twee jaar geleden startte de verbouwing en nieuwbouw van de OK en de afdeling Medische Beeldvorming (MBV) bij ziekenhuis VieCuri op hun locatie in Venlo. Op dit moment heeft VieCuri zes operatiekamers in Venlo en twee in Venray. Dat worden er straks tien, allemaal op locatie Venlo, plus twee extra behandelkamers. Nieuw is de OK-lounge waardoor patiënten die een kleine ingreep ondergaan niet de kliniek in hoeven. Daarnaast verdubbelt de MBV in omvang.

tekst • Wilma Schreiber | fotografie • VieCuri

Aanleiding voor de nieuwbouw en het concentreren van de OK’s in Venlo, is de gedateerdheid van de huidige locatie van VieCuri Venray, de suboptimale logistiek op de locatie Venlo plus het feit dat een veel betere patiëntplanning te maken is omdat in Venlo zowel de laag- als hoogrisicopatiënten geopereerd worden. “In ons verzorgingsgebied is voor de meeste medische beeldvorming meer capaciteit nodig richting de toekomst, daardoor zijn er extra modaliteiten toegevoegd aan ons palet. Uitbreiding op de huidige locatie binnen bestaande muren bleek niet te realiseren”, verklaart Justin Bitter, clustermanager Medisch Ondersteunde Zorg.

De keuze voor twee extra OK’s in Venlo volgt uit een rekensom die VieCuri maakte. “Voor wat we doen, hebben we net iets meer dan negen OK’s nodig. Met het oog op toekomstige groei opteren we voor tien. Dan kun je ook een keer schuiven met OK’s als er onderhoud gedaan moet worden”, aldus Bitter. “De uitbreiding zit in een OK voor robotchirurgie en een hybride OK. Die OK’s zijn 80 vierkante meter, 30 vierkante meter groter dan de standaard OK die 50 vierkante meter beslaat. Dat is overigens al veel groter dan we nu hebben.”

Samenwerkingspartners

  • Cornelissen Aannemingsbedrijf B.V.
  • Spie Nederland B.V. (elektrotechnische installaties)
  • Croonwolter&dros B.V. (werktuigbouwkundige installaties)
  • Aan de Amstel Architecten (bouwkundig ontwerp)
  • Sweegers en de Bruijn (installatietechnisch ontwerp)
  • Schreuder (constructeur)

Centrale cockpit
Op dit moment vindt de meeste beeldvorming plaats op de begane grond, met het OK-complex erboven. Momenteel wordt links en rechts van het bestaande gebouw op een braakliggend stuk grasland een deel aangebouwd op de begane grond en in de lucht doorgetrokken, zodat beide afdelingen verruimd worden. In de eerste fase zijn de MRI en CT uitgebreid en is bestaande apparatuur vernieuwd.

Daarmee beschikt VieCuri nu over een heel nieuw MBV-park. “In de nieuwbouw hebben we de twee CT-scanners tegenover elkaar gezet en de bedieningsruimte – de centrale cockpit – in het midden geplaatst, en voor MRI hetzelfde gedaan. Daardoor kunnen we in de nieuwe opstelling toe met vier of vijf medewerkers in plaats van zes”, zegt Nancy Giesbertz-Bouten, laborant op de MBV met specialisatie CT en ambassadeur namens MBV voor de bouw. “Voor het ontwerp hebben we ook ideeën opgedaan bij andere ziekenhuizen: wat werkt en vooral: wat werkt niet.” De MBV wordt geheel gemoderniseerd, met veel daglicht op de kamers en in de wachtkamers, meer overzicht en efficiëntere looplijnen. “Voorheen kruisten poliklinische en klinische patiëntenstromen elkaar, dan kon het gebeuren dat we kritische patiënten door reguliere wachtkamers vervoerden. Daar hebben we in het eerste ontwerp echt op gelet en dat is nu veel beter”, aldus Giesbertz. “Patiënten die komen voor bestralingstherapie krijgen bovendien een eigen toegangsdeur van buiten naar binnen. Ze kunnen daardoor op 50 meter afstand parkeren en hoeven dus niet langer honderden meters door het ziekenhuis af te leggen.”

‘De optimale samenstelling begint met de beste positionering van de patiënt’

Inmiddels is de acute kant – MRI, CT, doorgang naar de spoedeisende hulp – in bedrijf. “Alles past erin, je hoeft niet meer met het bed te manoeuvreren en kunt in de onderzoekskamer gemakkelijk draaien. En patiënten voelen zich comfortabel op de kamers.”

De afdeling nucleaire geneeskunde verhuist in zijn geheel naar de nieuwbouw, zodat radiologie en nucleaire geneeskunde straks samen op één locatie binnen het ziekenhuis liggen. Onder de nucleaire onderzoekskamers is een bunker aangelegd. Hier komt het nucleaire laboratorium en is de cyclotron gepland. “Met deze deeltjesversneller kunnen we meer onderzoek doen en zelf stoffen maken. Een loden leiding naar boven komt precies uit op de plek van de scanner waar de patiënt de stoffen moet krijgen”, schetst Bitter. “Dankzij die cyclotron kunnen we meer behandelingen aanbieden en zijn we minder afhankelijk van externe leveringen. En doordat we meer volume maken, kunnen we ook andere ziekenhuizen in de regio helpen.”

Optimale samenstelling
Voor de nieuwbouw van het OK-complex werden in een tent van 500 vierkante meter OK’s nagebouwd in allerlei opstellingen. “Hier hebben we zes maanden de tijd voor genomen. Immers, gebruikers denken er allemaal anders over hoe een OK eruit moet zien. We geven er heel veel geld aan uit, dan is het frustrerend als achteraf een stopcontact of deur niet op de goede plek zit”, zegt Bitter.

Zo kwam VieCuri tot de optimale samenstelling. “Dat begint met hoe je de patiënt het beste kunt positioneren, vandaaruit ga je verder bouwen. In de proefopstelling liepen medewerkers letterlijk fysiek tegen dingen aan en ontdekten dat sommige wensen niet handig waren”, vertelt Rian van de Wetering, teamleider OK-chirurgie. “Op basis van die ervaringen zijn keuzes gemaakt. Bijvoorbeeld deuren naar buiten toe openen, computers naar een andere plek, een flush kastenwand.” Daarnaast kon personeel in het zogeheten OK-café een nieuw luchtbehandelingssysteem of beoogde kleurstellingen bekijken. Bitter: “Je kunt niet iedereen blij maken, maar iedereen heeft wel zijn zegje kunnen doen.”

Loungeconcept
Verder komen er op de OK-vloer twee behandelkamers om qua sedatie zo veel mogelijk centraal te kunnen doen, zodat patiënten niet verplaatst hoeven worden maar op de OK kunnen bijkomen. Landelijk stijgt het aantal patiënten dat in dagbehandeling geopereerd wordt, een ontwikkeling waar het ziekenhuis op inspeelt met het OK-loungeconcept. “We weten dat ruim 3.500 patiënten lopend naar de OK kunnen, waar ze op bed gelegd worden en vandaaruit ook worden ontslagen. Ze hoeven dan niet naar de kliniek. Dat scheelt ons én de patiënt 4 uur doorlooptijd. En patiënten zien dezelfde medewerker van begin tot eind en kunnen einde dag lekker naar huis, voorzien van pijnmedicatie en goede uitleg”, vertelt Bitter. “De pilot slaat aan, nu willen we het groot doortrekken.”

‘Iedereen heeft zijn zegje kunnen doen’
Verder krijgen de OK’s straks aparte opdekkamers en er komt een compleet nieuw OK-magazijn. Een grote verbeterslag, volgens Van de Wetering. “Landelijk en ook bij ons is er een flink tekort aan OK-assistenten. Daarom gaan logistiek medewerkers hen straks meer ondersteunen. Daarvoor hebben ze nu al de opleiding Logistieke OK gevolgd.” Daarnaast wordt het scansysteem voor goederen geüpgraded. “We willen vanaf ontvangst van goederen aan de ziekenhuispoort tot na gebruik de hele stroom realtime volgen. En ook automatisch kunnen herbestellen, zodat we niet onder de minimale voorraad komen”, zegt Bitter. “De nieuwbouw wordt voorbereid op werken met RFID-technologie, waardoor we nog praktischer kunnen werken.”

Op schema
Als belangrijke succesfactor noemen de drie VieCuri-medewerkers dat ze vanaf het eerste moment bij elke stap van de nieuwbouw betrokken zijn geweest. “Doornemen van afspraaktekeningen om aan te geven waar lichtknopjes en datapunten moesten komen, wekelijks met projectleider en opzichter aan tafel om lopende zaken te bespreken en eventuele knelpunten op te lossen. En driewekelijks overleg met kaderteam en vakgroep radiologen om te kijken hoe alles loopt en of aanpassingen nodig zijn”, vertelt Giesbertz. “Ik ken inmiddels alle gezichten van de mensen op de bouw en zij weten ons ook te vinden als ze ergens tegenaan lopen.” Ook op de OK werken de korte lijntjes prima, is de ervaring van Van de Wetering: “Ik belde het bouwbureau vanwege een lekkage en met een uurtje was het opgelost.”

Mede dankzij dat intensieve overleg ligt de nieuwbouw op schema. In april 2025 is de technische oplevering van zes nieuwe OK’s en worden op basis van een schuifplan in het huidige gebouw stap voor stap de overige OK’s vernieuwd, zodat de winkel open kan blijven. En dan kan najaar 2026 de vlag uit.

VieCuri
VieCuri is een topklinisch ziekenhuis in Noord-Limburg met hoofdlocaties in Venlo en Venray dat naast basiszorg ook complexe zorg uitvoert en een belangrijke rol vervult in opleiding en wetenschappelijk onderzoek. Het verzorgingsgebied beslaat bijna 260.000 inwoners. In totaal telt VieCuri zo’n 3.000 medewerkers.