laptop-ziekenhuis

Kennisorganisatie voor de langdurende zorg Vilans heeft een Kennisbank Digitale Zorg gelanceerd. Dit is een centraal punt voor het delen en ophalen van kennis over digitale zorg. De kennisbank levert een infrastructuur voor kennis over best practices, lopende projecten en waardebepaling uit onderzoek en financieringsmogelijkheden.

Overal in Nederland is de zorg bezig met innovatie, onderzoek en implementatie van digitale zorg. Op veel plaatsen worden dezelfde oplossingen uitgeprobeerd. De resultaten van pilots en andere experimenten worden tot nu toe nog maar weinig gedeeld.

Kennis delen over Digitale Zorg

De Landelijke Kennisbank Digitale Zorg van Vilans stapt nu in dat hiaat. Wanneer bekend is wat de ervaringen met een innovatie zijn, kunnen anderen daarvan profiteren. Als de opzet van pilots wordt gedeeld, kunnen andere zorgaanbieders dezelfde methode gebruiken zodat de impact sneller wordt aangetoond. En door gezamenlijke waardebepaling en het delen van resultaten, kunnen gelijkgerichte afspraken over bekostiging worden gemaakt. Dankzij de Landelijke Kennisbank Digitale Zorg wordt het mogelijk om innovaties sneller te evalueren en te beoordelen. Zo wordt snellere opschaling mogelijk.

‘Kennis over zinvol gebruik technologie’

Projectleider Henk Herman Nap: “De langdurige zorg maakt nog onvoldoende gebruik van digitale mogelijkheden. Daarom is kennis over zinvol en verantwoord gebruik van technologie van belang. Want dat kan de toepassing van technologie versnellen. Samen met partners ontwikkelt en verspreidt Vilans kennis over de inzet van digitale zorg, ook met als doel om te komen tot een eenheid in de methodiek in taal en onderzoek.”

Welke innovaties zijn waardevol?

Binnen de Kennisbank werken verschillende organisaties samen, met als doel om hun ervaringen te delen en te komen tot een eenheid in de methodiek in taal en onderzoek. De Kennisbank Digitale Zorg deelt onafhankelijke informatie over verschillende typen zorgtechnologie, de harde en zachte kosten en baten en bij wie deze terechtkomen. Welke toepassingen dragen bij aan het cliëntwelzijn, het werkgeluk van de medewerker en het verlichten van de werkdruk? Binnen welke context zijn deze toepassingen waardevol?

Onderwerpen

De Kennisbank bevat momenteel informatie over:

  • Leefstijlmonitoring
  • Beeldschermzorg
  • Medicijndispenser
  • Slim incontinentiemateriaal
  • Heupairbag

Nieuw onderzoek over zorgtechnologie kunt u als gebruiker ook zelf voordragen voor opname in de Kennisbank Digitale zorg.