Luchtbrug, online astmazorg voor kinderen, van het Radboudumc heeft de Achmea Quality Award 2015 gewonnen.
De prijs is bedoeld voor het beste idee of project, dat de uitkomsten van zorg meetbaar verbetert.
Aan de award is een geldbedrag verbonden van 10.000 euro, te besteden aan de verdere uitvoer van het project.
Luchtbrug van de afdeling Kindergeneeskunde van het Radboudumc is een virtuele astmakliniek, waar kinderen tussen 6 en 16 jaar vooral online zorg krijgen. Kinderen en hun ouders raadplegen online het zorgplan, lezen informatie over de ziekte en behandeling en kunnen direct in contact komen met de arts. De kinderen leren zo om met hun astma om te gaan. Hun kwaliteit van leven is hoger en hun longfunctie is gelijk, soms zelfs beter dan die van kinderen die meer traditionele zorg krijgen. Dit blijkt uit de regelmatige metingen. Bezoeken aan de polikliniek zijn gehalveerd.
Het tweede genomineerde project vanuit het Radboudumc was “Interactieve digitale informatievoorziening bij darmkankeronderzoek”. Voor het welslagen van darmonderzoek is goede voorlichting essentieel. Deze informatie is digitaal, visueel en interactief gemaakt in de Coloscopie Applicatie, zodat patiënten dit rustig thuis kunnen bekijken. Dit project bereikte uiteindelijk de tweede positie.
In de jury van de Achmea Quality Award zaten onder meer afgevaardigden van Zorginstituut Nederland, Zorginkoop van Zilveren Kruis, Diabeter en de ProstaatKankerStichting. Twee van de drie nominaties voor de award waren initiatieven van het Radboudumc. In totaal waren er ongeveer 75 inzendingen. De winnaar is vandaag (2 oktober) gekozen door bezoekers van het Achmea Congres 2015 ‘Kies de beste zorg!’. Ook kon het algemeen publiek vandaag online stemmen.