Animatie wordt al vele jaren ingezet om de resultaten van wetenschappelijk onderzoek te presenteren. Demcon nymus3D is een internationaal erkende specialist op dit gebied en heeft onlangs in een project voor Harvard University een volgende stap gezet. Dit betrof onderzoek naar het vormen van de alvleesklier. Luke Whitehorn van Demcon nymus3D ontwikkelde voor de animatie daarvan een model dat tot nieuwe wetenschappelijke inzichten leidde. Reden waarom hij co-auteur is van een recente publicatie in het hoogaangeschreven tijdschrift Cell.

Demcon nymus3D visualiseert complex onderzoek en complexe producten voor Cambridge University, Duke University, CERN, Institut Pasteur en tal van andere instituten en bedrijven wereldwijd. “De uitdaging is telkens om ons in korte tijd een onderwerp eigen te maken en daaruit een helder verhaal te destilleren”, zegt managing director Vincent Bos.

Alvleesklier

Bos noemt als voorbeeld de opdracht voor de vakgroep Stam Cell and Regenerative Biology van professor Douglas Melton aan Harvard University. In die groep doet Nadav Sharon met collega’s onderzoek aan de alvleesklier, het menselijk orgaan dat een centrale rol speelt in het ontstaan van diabetes. In het bijzonder kijkt hij naar de embryonale ontwikkeling van de zogeheten eilandjes van Langerhans in de alvleesklier. In 2017 vroegen de Harvard-onderzoekers aan Demcon nymus3D om er een visualisatie van te maken. Het proces bleek echter te complex om met bestaande technieken te animeren.

Realistische animatie

Om een realistische animatie te kunnen maken van het groeimechanisme, moest senior scientific animator Luke Whitehorn van Demcon nymus3D het ook echt begrijpen. Hij ontwikkelde daarom een model dat de interactie tussen cellen zodanig beschrijft dat enkele cellen uitgroeien tot complexe structuren. Die bleken de morfologie – vorm en structuur – van de eilandjes correct te beschrijven; de animatie sloot goed aan bij de labmetingen. Het model van Demcon nymus3D inspireerde onderzoeker Sharon om in het lab nieuwe metingen te doen. Het model bleek voorspellende waarde te hebben voor het groeimechanisme en bij te dragen aan begrip ervan. Daarmee kreeg het model wetenschappelijke waarde, reden waarom het onderdeel werd van een wetenschappelijke publicatie. Half januari verscheen een artikel van de hand van Nadav Sharon en collega’s in het hoogaangeschreven tijdschrift Cell, met Luke Whitehorn als co-auteur.

Nieuwe inzichten

Demcon nymus3D heeft al veel animaties gemaakt voor biomedische onderzoek, waaronder diverse voor de Harvard-groep van professor Melton. Dit is echter de eerste keer met een co-publicatie op hoog niveau als resultaat, zeggen Bos en Whitehorn trots. “Het onderzoek is fundamenteel van karakter en gaat niet direct helpen bij het voorkomen of genezen van diabetes, maar het verschaft wel inzicht in deze belangrijke structuren in de alvleesklier. Communicatie van onderzoeksresultaten leidt tot nieuwe vragen en kan daarmee tot nieuwe wetenschappelijke inzichten leiden. We hebben zelf de nodige gereedschappen ontwikkeld om dit soort complexe systemen te modelleren. Er is geen andere animatiestudio in de wereld die iets vergelijkbaars heeft gedaan.”

Over Demcon nymus3D

Demcon nymus3D (tien medewerkers) legt zich toe op illustratie en 3D animatie voor het communiceren van complexe concepten op een heldere en visueel hoogstaande manier. Het visualisatiebedrijf is sinds 2015 onderdeel van de Demcon groep en werkt samen met gerenommeerde wetenschappers in binnen- en buitenland. Daarnaast draagt Demcon nymus3D bij aan Demcon-projecten en maakt het productvisualisaties voor industriële opdrachtgevers.

Over Demcon

Demcon (600 medewerkers) ontwikkelt, produceert en levert technologie en innovatieve producten en systemen die oplossingen bieden voor de technische en maatschappelijke uitdagingen van klanten en eindgebruikers wereldwijd. De focusgebieden zijn hightech systems, medical systems, industrial systems & vision, optomechatronic systems en robotic systems. Demcon heeft locaties in Enschede, Best, Delft, Groningen, Oldenzaal en Münster (D).

De animatie is te zien op https://nymus3d.nl/use-case

Afbeeldingen zijn fragmenten uit de animatie.