Dynamische processen in de hersenen laten zien. De stofwisseling van tumoren bekijken. En nauwkeuriger diagnostiek door moleculaire beelden met een resolutie van minder dan 3 mm.
De mogelijkheden van de G-SPECT zijn indrukwekkend. MILabs, een spin-off van het UMC Utrecht, won er 17 september de Commercial Innovation of the Year Award van de World Molecular Imaging Society (WMIS) voor.
Sinds de prijsuitreiking laten vooraanstaande ziekenhuizen uit de hele wereld weten geïnteresseerd te zijn: zij willen graag een G-SPECT (scanner voor single photon emission computed tomography). Prof. dr. Freek Beekman, verbonden aan de TU Delft, het Brain Center Rudolf Magnus van het UMC Utrecht en CEO van MILabs. “Het is duidelijk dat MILabs moet uitbreiden. Schitterend toch? Hopelijk kan de scanner in 2016 de markt op.”
Met 3 millimeter is de resolutie van de G-SPECT ongekend hoog (gangbare SPECT: 7-10 mm), waardoor het beeld veel scherper is. Daarnaast maakt G-SPECT voor het eerst een groot aantal snelle, dynamische processen inzichtelijk. Tot nu toe waren beelden daarvoor niet duidelijk genoeg. “Je zag wel iets, maar het beeld was vaag, vergelijkbaar met wat een ouder iemand ziet die zonder leesbril de krant leest”, vertelt Beekman. “De hoge resolutie van de G-SPECT maakt het mogelijk om processen in beeld te brengen die samenhangen met Alzheimer of Parkinson, maar bijvoorbeeld ook de epileptogene zones in de hersenen.”
Ander belangrijk voordeel is dat G-SPECT een hoge gevoeligheid heeft. Zo kan aan de patiënt een veel lagere dosis radioactieve stof worden gegeven. Bovendien is mogelijk een bruikbare scan te verkrijgen als de patiënt in de scanner beweegt. Nu is dat nog vaak een reden waarom scans mislukken en over moeten.
Daarnaast is het met de G-SPECT mogelijk om 3D-beelden heel snel achter elkaar te zetten, zodat een 4D-film met een zeer hoge beeldkwaliteit ontstaat. “Normaal gesproken leveren SPECT-scanners een plaatje en dat is het dan”, zegt Beekman. “Met G-SPECT kun je zichtbaar maken hoe stoffen in en uit structuren gaan, wat bijvoorbeeld van belang kan zijn bij het onderzoeken van tumoren. Daarmee wordt een nieuw gebied opengelegd dat veel interessante informatie kan opleveren voor artsen en patiënten.”