Vanaf het studiejaar 2016-2017 is de loting voor aanstaande geneeskundestudenten afgeschaft. De opleiding selecteert zelf de studenten.
Gerda Croiset, opleidingsdirecteur VUmc School of Medical Sciences: “Wij geloven dat een goede dokter een dokter met hoofd, hart en handen is, invoelend, handig en slim. Daarom zoeken we studenten met iets extra’s. Studenten die er toe willen doen.”
Om erachter te komen of de aangenomen studenten ook echt gemotiveerd zijn, start het Team Onderzoek van Onderwijs van VUmc School of Medical Sciences onder leiding van Rashmi Kusurkar een meerjarige studie: de Student Motivatie en Succes (SMS) studie. Hierin zullen zij de academische motivatie, leerstrategie, bevlogenheid, empathie, persoonlijkheid en academische en professionele prestaties van geneeskundestudenten onderzoeken. Het onderzoek vindt plaats onder bachelor- en masterstudenten en loopt door tot 2021.
Het onderzoek van Kusurkar en haar team is bedoeld om inzicht te krijgen in de motivatie van studenten en de mogelijkheden om die te versterken. De verzamelde informatie wordt gebruikt voor wetenschappelijk onderzoek om een goed en gefundeerd inzicht te krijgen in studentkenmerken en leerprocessen. Geneeskundestudenten van VUmc zullen jaarlijks uitgenodigd worden om een vragenlijst in te vullen.
Kijk voor meer informatie over de SMS studie op www.vumc.com/researchineducation.