Arts-onderzoeker Jurre den Haan van het VUmc is winnaar van de TEDxAmsterdam Award 2015.
Hij presenteerde zijn onderzoek I-READ, met als centrale vraag of het oog samen met de specerij geelwortel gebruikt kan worden om de ziekte van Alzheimer patiëntvriendelijk en zeer vroeg vast te stellen. Uit de honderden inzendingen werd Jurre’s Big Question “Can I use my brain to save yours in the future?” het meest veelbelovend bevonden.
Geelwortel
Het onderzoek waar Jurre den Haan zich mee bezighoudt, richt zich op het menselijk netvlies. Het netvlies, dat zich achterin het oog bevindt, vangt licht op en zendt dit signaal via de oogzenuw naar de hersenen zodat we kunnen zien. Het netvlies bevat zenuwcellen die mogelijk weerspiegelen wat er in het brein plaatsvindt. Omdat van de specerij ‘geelwortel’ bekend is dat het zich hecht aan het Alzheimereiwit en bovendien fluorescerend is, kan dit mogelijk ingezet worden om het Alzheimereiwit met een speciale oogscanner te zien.
Het multidisciplinaire team van het VUmc Alzheimercentrum (arts-onderzoeker Jurre den Haan en neuroloog Femke Bouwman), de VUmc-afdeling oogheelkunde (oogarts in opleiding Sarah Janssen en oogarts Frank Verbraak) en VU natuurkunde (postdoc Oleg Nadyarnykh en prof.dr. Johannes de Boer) onderzoekt of het oog op deze manier kunnen gebruiken als een ‘window to the brain’.
Meer over het onderzoek leest u hier .
Bron: VUmc.