VUmc stelt alles in het werk om begin volgende week het ziekenhuis weer te kunnen openstellen voor patiënten.
Of dit haalbaar is, wordt mede bepaald door diverse testen op inmiddels geplaatste noodvoorzieningen.
Dat heeft Wouter Bos, voorzitter van de raad van bestuur van VUmc, vanmiddag gezegd tijdens een bijeenkomst voor medewerkers in de nu nog leegstaande ambulancehal van de spoedeisende hulp (SEH) van VUmc aan de De Boelelaan in Amsterdam.
Dinsdag 8 september heeft VUmc alle patiënten geëvacueerd nadat door een gesprongen hoofdwaterleiding een enorme watermassa in korte tijd de vitale infrastructuur van het ziekenhuis plat legde. VUmc heeft op donderdag 10 september alle poliklinieken weer heropend voor spreekuren en dagbehandelingen van patiënten.
Deze week test VUmc tussentijdse, tijdelijke voorzieningen, die er voor moeten zorgen dat de infrastructuur in het ziekenhuis optimaal werkt. Het gaat hier vooral om de watervoorziening. Behalve koud en warm stromend water is bij de behandeling van patiënten ook stoom en gezuiverd water nodig. Ook test VUmc alle elektrische apparatuur en liften, die enkele dagen geheel uitgeschakeld zijn geweest.
Sinds de evacuatie is een groot deel van de artsen en verpleegkundigen van VUmc elders aan het werk. VUmc opent morgen voor ten minste twee weken een speciale VUmc afdeling in het Sint Lucas Andreas Ziekenhuis (SLAZ). Ook als het eigen ziekenhuis volgende week weer open gaat blijft VUmc op deze afdeling werken. Op de 5e etage van het SLAZ heeft VUmc nu een aparte vleugel met twee operatiekamers en 36 bedden. Ook in andere Amsterdamse ziekenhuizen, zoals AMC, MC Slotervaart, Ziekenhuis Amstelland en het Antoni van Leeuwenhoek ziekenhuis (AvL) voeren chirurgen van VUmc operaties uit en zorgen VUmc verpleegkundigen voor de patiënten. Dit wordt nu, met uitzondering van de medische zorg in het SLAZ, langzaam afgebouwd zodat de medewerkers volgende week weer beschikbaar zijn voor medische zorg in het eigen VUmc.