De laatste jaren zien we veel ziekteverzuim op de werkvloer. Uit onderzoek van het CBS blijkt zelfs dat er al sinds 2016 een stijgende lijn te zien is hierin in vrijwel alle bedrijfstakken. Dit heeft logischerwijs effect op de werknemer en op de ontwikkeling van een bedrijf.
Daarom is het belangrijk om tijdig aan te kloppen bij een bedrijfsarts om verdere medische problemen te voorkomen. Iedere organisatie moet toegang hebben tot een bedrijfsarts, maar wat doet zo’n arts precies? En waarom is deze baan zo belangrijk binnen het bedrijfsleven? We zochten het voor je uit in dit artikel.
Partnercontent
Deze taken voert een bedrijfsarts zoal uit
De meeste mensen weten wel dat er een bedrijfsarts gekoppeld is aan het bedrijf waar ze werken. Wanneer je echter niet te maken krijgt met uitval, ziekte of preventieve zorg dan zul je die bedrijfsarts niet zo gauw ontmoeten. Nu het ziekteverzuim in de lift zit, is het echter van belang om op de hoogte te zijn wat zo’n arts zoal doet. Zo kun jij snel handelen op het moment dat je merkt dat het niet zo lekker gaat of om zo’n moment juist te voorkomen. De grootste taak van een bedrijfsarts is dan ook om bij te dragen aan gezonde arbeidsomstandigheden. Hij of zij geeft advies over veilig en gezond werken om zo ziekte en uitval te voorkomen. Voorkomen is immers altijd beter dan genezen.
Daarbij komt ook het preventief medisch onderzoek (PMO) kijken. Dat is een arbeidsgezondheidskundig onderzoek dat een onderneming verplicht is om aan bieden aan de mensen die er werken. Deze medische onderzoeken worden uitgevoerd door de bedrijfsarts. Natuurlijk is een bedrijfsarts ook actief om je te helpen bij ziekteverzuim. Mocht het toch zo zijn dat je uitvalt door problemen of ziekte dan is zo’n arts degene die wordt ingeschakeld bij verzuimbegeleiding en reïntegratie. Zo’n medisch specialist beschikt altijd over geheimhoudingsplicht. Kijk hier voor meer informatie over bedrijfsartsen.
Wanneer schakel je een bedrijfsarts in?
Hoewel het voor veel mensen duidelijk is wat een bedrijfsarts doet, weten zij vaak niet zo goed wanneer ze zo’n specialist in moeten of mogen schakelen. Wanneer een van je medewerkers ziek is, meld je dit als werkgever altijd in de eerste week aan de arbodienst en zo ook aan de bedrijfsarts. Dit is verplicht voor werkgevers. Op zo’n moment doet de bedrijfsarts nog niets; dat gebeurt pas wanneer ziekteverzuim langer aanhoudt dan je had verwacht. Volgens de Wet Verbetering Poortwachter moet er uiterlijk in de zesde week van het ziekteverzuim een analyse worden gemaakt waarin de huidige situatie en de toekomstplannen worden opgetekend.
Ook wanneer je geen zieke medewerker hebt, is het dus mogelijk om een bedrijfsarts in te schakelen. Denk bijvoorbeeld aan dat gezondheidsonderzoek om zo ziekteverzuim tegen te gaan. Zo’n onderzoek is niet verplicht, maar geeft werknemers en werkgevers wél de kans om op tijd problemen voor mogelijke uitval op te sporen. Als werkgever kun je daarbij extra stappen nemen om gezonde keuzes binnen het bedrijf te stimuleren. Denk aan het aanbieden van genoeg groente en fruit, het geven van korting op de aankoop van fietsen of het supporten van een abonnement op de sportschool met voordeel vanuit het bedrijf. Investeer ook in voldoende leuke uitjes, zoals teambuilding en dagjes weg.
Waarom is een bedrijfsarts zo belangrijk?
Kortom: een bedrijfsarts speelt een belangrijke rol bij de algehele gezondheid van werknemers en werkgevers met als doel om mensen geestelijk en lichamelijk gezond te houden. Dat is misschien wel de belangrijkste reden waarom de rol van een bedrijfsarts binnen een organisatie zo belangrijk is. Gezonde mensen zijn namelijk over het algemeen gelukkiger, wat automatisch van invloed is op hoe het op de werkvloer eraan toe gaat. Mensen die minder stress ervaren omdat ze gelukkiger zijn en nergens lichamelijk of geestelijke mee kwakkelen, zijn vaak beter gemotiveerd.
Dat betekent: meer concentratie, meer productie en bovenal meer groei binnen je onderneming. Uiteindelijk heeft dat effect op de ontwikkeling van je bedrijf. Wil je dus groeien met je organisatie dan is het een must om actief bezig te gaan met het voorkomen van ziekteverzuim. Dat doe je samen met een bedrijfsarts, bijvoorbeeld met gezondheidsonderzoeken en de adviserende rol hierin vanuit de arts. Op die manier kunnen we wel stellen dat een bedrijfsarts onmisbaar is binnen ieder gezond bedrijf. Daarom is zo’n medische specialist ontzettend belangrijk.