Er is geen sector waarin technologische innovatie zoveel interessante en waarde toevoegende mogelijkheden kent als de zorg. Van zorgrobots tot 3D printing en van videocommunicatie tot virtual reality.
Ricoh schetst vier technologische ontwikkelingen die het in zich hebben om zorgprocessen ingrijpend te veranderen en de patiënttevredenheid te verhogen.
Camerabril
Google Glass kent inmiddels verschillende toepassingsgebieden, maar toont zich het meest relevant in de zorgomgeving. Chirurgen zetten Google Glass steeds vaker in om onderling beelden te versturen, maar ook om operaties live te streamen. Het AMC in Amsterdam heeft zijn eigen GoogleGlassSurgeon, prof. Dr. Marlies Schijven. Zij was één van de twee chirurgen die begin 2013 de eerste ‘Glass-to-Glass’-samenwerking uitvoerden tijdens een kijkoperatie. Deze werd live gestreamd op YouTube, een wereldpremière.
Hologrammen
Microsoft verwacht dat toekomstige studenten Geneeskunde meer op hologrammen zullen gaan oefenen. De eerste commerciële versie van Microsoft’s HoloLens die dit mogelijk maakt, wordt volgend jaar verwacht. Tot die tijd kan men vooruit met True3Dviewer van EchoPixel. Deze technologie maakt van tweedimensionale scans, bewerkbare hologrammen in 3D: de chirurg of student kan virtueel snijden en plannen, voor hij aan het echte werk begint.
Luchtspel
Kinderen met longproblemen moeten dagelijks ademhalingsoefeningen doen, soms wel twee uur lang. Dat moeten ze op de juiste wijze doen om grotere problemen op volwassen leeftijd te voorkomen. WindTales is een app die van vervelende oefeningen een leuk spel maakt. Door in te ademen en uit te blazen beweegt het kind een poppetje door een fantasiewereld. Op afstand kan de behandelaar de voortgang bijhouden en indien nodig de oefeningen aanpassen of verlengen. Hij krijgt dagelijks toegang tot nieuwe data en dat is waardevol voor behandeling en preventie. Een heel mooi voorbeeld van serious gaming, dat nog veel meer toepassingsgebieden gaat kennen.
Zorgrobots
Robottechnologie wordt niet alleen in de operatiekamer al veelvuldig ingezet om veel nauwkeurigere ingrepen mogelijk te maken. Ook op hele andere vlakken levert robottechnologie een mooie bijdrage. Mensen moeten langer zelfstandig thuis blijven wonen, wat bij ouderen en zieken tot veel eenzaamheid en ongemak kan leiden. Gezelschapsrobots kunnen vooral bij dementie een vorm van vrede brengen door aanspraak te bieden. Zorgrobots met beeldschermen maken contact en monitoring op afstand mogelijk, wat de thuiszorg ontlast.
Deze bijdrage is gebaseerd op het artikel Check check…hightech! dat tot stand is gekomen in samenwerking met NRC Media.
Foto: Prof. Dr. Marlies Schijven was één van de twee chirurgen die begin 2013 de eerste ‘Glass-to-Glass’-samenwerking uitvoerden tijdens een kijkoperatie.
Bron: Ricoh