Het Nederlandse bedrijf Wavin, wereldwijde speler in de bouw- en infrastructuur, gaat gezichtsschermen leveren aan zorgspecialisten. Hiervoor zal kunststof worden ingezet dat normaliter gebruikt wordt voor productie van leidingsystemen en units voor regenwaterbeheer. Wavin, dat nooit eerder produceerde voor de zorg, wil hiermee een bijdrage leveren aan de wereldwijde strijd tegen het coronavirus. Naar verwachting kan het bedrijf 10.000 stuks per dag leveren. Wavin doneert 100.000 exemplaren aan meerdere ziekenhuizen in Nederland. De eerste 20.000 gezichtsschermen zijn al geleverd aan UMCG (Groningen), Isala (Zwolle), Rijnstate (Arnhem) en Gelderse Vallei (Ede).

Naast de gedoneerde exemplaren, stelt Wavin de gezichtsschermen tegen kostprijs beschikbaar voor andere zorginstellingen, zoals ziekenhuizen, bejaardentehuizen en thuiszorginstellingen. Het bedrijf heeft een productielijn in Nederland vrijgemaakt voor de productie en onderzoekt de mogelijkheden om de schermen ook internationaal te gaan produceren.

Binnen drie weken ontwikkeld

De gezichtsschermen zijn ontwikkeld in nauwe samenwerking met de zorgsector. De urgentie is hoog en dankzij de inzet van alle betrokkenen is het product binnen drie weken ontwikkeld – een proces waar normaal gesproken maanden voor staan. Om een eerlijke verspreiding over de zorginstellingen te garanderen, wil Wavin de hulpmiddelen het liefst verdelen in samenwerking met landelijke of regionale coördinatiecentra. Individuele zorginstellingen kunnen zich op www.wavin.nl/gezichtsscherm melden voor een aanvraag.

 

Gezichtsbescherming tegen corona

Mensen die in de nabijheid van patiënten werken, raken vaak besmet doordat kleine druppels speeksel hun gezicht bereiken. Gezichtsschermen zijn transparante schermen die het gezicht bedekken en helpen voorkomen dat er besmettelijke druppels in de ogen, neus en mond terechtkomen. Ze worden meestal gedragen in combinatie met andere beschermingsmiddelen zoals mondkapjes en veiligheidsbrillen.

Nijpend tekort

Dagelijks zijn duizenden gezichtsbeschermers nodig om zorgmedewerkers aan de frontlinie te beschermen tegen corona. Een van de ingenieurs bij Wavin kreeg uit eerste hand het nijpende tekort aan gezichtsmaskers mee van zijn moeder die in de zorg werkt. Samen met zijn collega’s ontwikkelde hij daarom zelf een eerste prototype. In samenwerking met zijn management, de zorgsector en het Oostenrijkse bedrijf HAIDLMAIR is het ontwerp verbeterd en klaargemaakt voor productie.

 

Een bijdrage aan de zorg

Gert-Jan Maasdam, Global VP Market Strategy and Innovation bij Wavin: “Van de zorginstellingen waarmee we contact hebben, horen we dat ze de grootste moeite hebben om hun personeel op de been te houden. Deze maskers kunnen een kleine bijdrage leveren aan het welzijn van de mensen die op dit moment zo belangrijk zijn. Net als vele anderen voelen we ons tamelijk machteloos in de strijd tegen corona. We zijn blij dat we zo onze verantwoordelijkheid kunnen nemen en in ieder geval iets kunnen doen.”

 

Dankbaar voor samenwerking

Wavin bedankt alle nauw betrokken partners voor hun commitment om dit belangrijke project mogelijk te maken. In het bijzonder HAIDLMAIR, die heeft geholpen bij het snel ontwikkelen en leveren van de spuitgietmatrijs voor de gezichtsschermen, sociale werkplaats Larcom en Valtech, digitale partner van Wavin. Het aantal partners dat aan het initiatief mee werkt breidt zich snel uit. Bezoek www.wavin.nl/gezichtsscherm voor verdere productinformatie en de bestelprocedure.

 

Over Wavin

Wavin is een innovatieve leverancier van oplossingen voor de bouw- en infrastructuur industrie op meerdere continenten. Met meer dan 60 jaar expertise is het bedrijf in staat om enkele van de grootste uitdagingen in de wereld aan te gaan: veilige en efficiënte watervoorziening, betere sanitaire voorzieningen en hygiëne, klimaatbestendige steden en betere bouwprestaties.

Bij Wavin focussen we ons op het creëren van positieve veranderingen in de wereld en onze passie is het bouwen van gezonde, duurzame omgevingen. We werken samen met stadsbestuurders, ingenieurs, aannemers en installateurs om steden toekomstbestendig en gebouwen comfortabel en energiezuinig te maken.

Wavin maakt deel uit van Orbia, een gemeenschap van bedrijven met een gezamenlijk doel: het verbeteren van het leven over de hele wereld (“To advance life around the world”). Wavin heeft ruim 11.500 medewerkers in meer dan 40 landen