Metaflex Doors introduceert tijdens de Medica 2015 het Metaflex Intelligence deurconcept.
Dit unieke, innovatieve deursysteem is ontwikkeld met als doel incidenten en complicaties bij patiënten en medewerkers in ziekenhuizen door o.a. infecties te voorkomen.
‘Het aantal deurbewegingen op een OK dient zoveel mogelijk te worden beperkt om het risico op infecties te minimaliseren. Metaflex Intelligence is ontwikkeld om intuïtief het risicobewustzijn van de gebruikers van de OK te verbeteren en daardoor eveneens een duurzame gedragsverandering te verwezenlijken’, aldus Rob van Overbeek, Manager Business Development bij Metaflex Doors Europe B.V.
Hij vervolgt: ‘Een deur is een fysieke blokkade tussen twee ruimtes. Metaflex Intelligence creëert door visuele informatie en instructie heldere barrières tussen de verschillende ruimtes waardoor het voor de gebruiker eenvoudiger is om intuïtief de regels te volgen.’
Metaflex Intelligence voorziet de toegangsdeuren van de OK van een informatiescherm. Door de omkadering met LED-verlichting kan dit scherm nauwelijks aan de aandacht van de OK-gebruikers ontsnappen. Herkenbare signaalkleuren (verkeerslichten) geven aan of de OK wel of niet vrij te betreden is. De instructies die behoren tot het betreden van de OK worden gevisualiseerd op een informatiescherm naast de deur. Op deze manier worden medewerkers gewaarschuwd voor protocollen wanneer bijvoorbeeld een MRSA besmetting is geconstateerd of wanneer een patiënt een latexallergie heeft. Dit informatiescherm wordt aangestuurd vanuit de OK en kan eventueel ook gekoppeld worden aan andere  informatiesystemen zoals het elektronisch patiënten dossier (EPD).
Metaflex Intelligence is door de Accenture Innovation Awards verkozen tot één van de top 5 meest innovatieve ontwikkelingen in de categorie Safe and Secure Society.
Intensief ontwikkelingstraject
Metaflex Doors lanceert de  Metaflex Intelligence na een intensief ontwikkelingstraject. ‘We merkten dat er vanuit ziekenhuizen een latente behoefte ontstond aan een geïntegreerd deursysteem met visuele communicatiemogelijkheden. Toen dit niet bleek te bestaan, hebben we het zelf ontwikkeld’, aldus Van Overbeek.
Tijdens de MEDICA 2015 wordt de Metaflex Intelligence gepresenteerd aan het grote publiek. Van Overbeek geeft aan dat hij zich verheugt op dat moment. ‘We zijn vol vertrouwen wat betreft het potentieel. Er zijn al meerdere projecten waar we de Metaflex Intelligence gaan leveren. De Metaflex Intelligence is als eerste toegepast in het Radboudumc in Nijmegen, die ook een grote bijdrage hebben geleverd aan de totstandkoming van dit vernieuwende concept.’
De Medica in Düsseldorf wordt dit jaar gehouden van 16-19 november. Metaflex Doors staat op de stand van het Holland Paviljoen in hal 15.
Over Metaflex
Metaflex Doors  is gevestigd in Aalten en is al bijna veertig jaar producent van hoogwaardige deursystemen voor onder meer de medische sector. De hermetische sluitende schuifdeuren zijn toonaangevend voor de Nederlandse innovativiteit in de internationale health care industrie. Deze drijvende innovatieve kracht heeft Metaflex Doors ertoe gebracht de Metaflex Intelligence, in samenwerking met Bender, te ontwikkelen.