Westerwatering is een voormalig verzorgingshuis van Evean dat onlangs volledig geëxtramuraliseerd is. Verzorgd Wonen heet het nu, een combinatie van zelfstandig wonen, thuiszorg en ondersteunende diensten. Om dit te bereiken hebben de drie betrokken organisaties – de gemeente Zaanstad, de corporatie Parteon en de zorgaanbieder Evean – de handen ineen geslagen. Het Aedes-Actiz-Kenniscentrum Wonen-Zorg bracht onlangs een bezoek aan Westerwatering. Penny Senior van het Kenniscentrum doet verslag op de website van het kenniscentrum.

Niet geschikt voor zware zorg
Van het Zorgkantoor kreeg Evean de taak om het aantal intramurale plaatsen af te bouwen. Deze opgelegde afbouw ging percentueel richting de 30%; een flinke opgave. Per locatie is gekeken naar de mogelijkheden: Is overgang naar zware zorg mogelijk? Is afstoten mogelijk of kan het gebouw een alternatieve bestemming krijgen? Van de 18 panden in totaal bleken er 5 geschikt voor gebruik voor zware verpleeghuiszorg. Voor de locatie Westerwatering was gelijk duidelijk dat transformatie naar zware zorg niet kon, het gebouw was daarvoor niet geschikt, zo lezen we op de website van het Aedes-Actiz Kenniscentrum Wonen-Zorg.

Drie betrokken organisaties gaan in gesprek
In de periode daarna werden meerdere verzorgingshuislocaties gesloten, wat tot veel negatieve publiciteit en zelfs demonstraties leidde. Er ontstond veel onrust onder de lokale bevolking én bewoners van de zorgcomplexen. Toen zei de gemeente: ‘sluiting is geen goede oplossing, het moet anders kunnen’. Eigenlijk kwam toen pas het gesprek tussen de drie betrokken organisaties op gang: de gemeente Zaanstad, de corporatie Parteon die eigenaar is van Westerwatering en de zorgaanbieder Evean.

Lees het volledige artikel ‘Westerwatering: Verzorgd Wonen in Zaandam’ (pdf)

Meer informatie over dit project kunt u lezen op de website van het Aedes-Actiz Kenniscentrum Wonen-Zorg.

Foto: Westerwatering: Verzorgd Wonen in Zaandam (foto Isabel Nabuurs, in opdracht van Evean).

Bron: Aedes-Actiz Kenniscentrum Wonen-Zorg