De wereldberoemde cartograaf van de hersenen, Scientia professor George Paxinos AO, van Neuroscience Research Australia (NeuRA) heeft een verborgen regio van het menselijk brein ontdekt. Het gebied bevindt zich in de buurt van het knooppunt van het ruggenmerg en professor Paxinos noemt het de Endorestiform Nucleus. Professor Paxinos vermoedde 30 jaar geleden het bestaan ​​van de Endorestiform Nucleus, maar heeft het nu pas kunnen zien vanwege betere kleuring en beeldvormingstechnieken. In een reactie op deze ontdekking zegt professor Paxinos dat het vergeleken kan worden met het vinden van een nieuwe ster.

“De regio is intrigerend omdat deze afwezig lijkt te zijn in de rhesusaap en andere dieren die we hebben bestudeerd,” zei Paxinos eraan toevoegend dat “er naast het grotere formaat enkele dingen uniek moeten zijn aan het menselijk brein, en de Endorestiform Nucleus kan daar één van zijn. “

De Endorestiforme Nucleus bevindt zich in de onderste cerebellaire peduncle, een gebied dat sensorische en motorische informatie integreert om onze houding, balans en fijne motoriek-bewegingen te verfijnen.

“Ik kan alleen maar raden wat de functie is, maar gezien het deel van de hersenen waar het is gevonden, kan het betrokken zijn bij fijne motorische controle”, zegt Paxinos.

De ontdekking van de regio kan onderzoekers helpen kuren te vinden voor ziekten zoals de ziekte van Parkinson en motorneuron.

Neurowetenschappers die neurologische of psychiatrische ziekten onderzoeken gebruiken de kaarten van professor Paxinos als gids voor hun werk. De hersenatlassen van professor Paxinos worden beschouwd als de meest accurate voor de identificatie van hersenstructuren en worden ook gebruikt in neurochirurgie.

Een steeds gedetailleerder begrip van de architectuur en connectiviteit van het zenuwstelsel staat centraal in de meeste grote ontdekkingen in de neurowetenschappen in de afgelopen 100 jaar.

“De atlassen van professor Paxinos, die een gedetailleerde morfologie en verbindingen van het menselijk brein en het ruggenmerg tonen, bieden een kritisch kader voor onderzoekers om hypothesen van synaptische functie te testen op behandelingen van hersenziekten,” zei professor Peter Schofield, CEO van NeuRA.

De ontdekking van de Endorestiform Nucleus is gedetailleerd in professor Paxinos’ nieuwste boek getiteld ‘Human Brainstem: Cytoarchitecture, Chemoarchitecture, Myeloarchitecture’ dat binnenkort verkrijgbaar is.

 

 

Bron: NeuRA