laptop-ziekenhuis

ZGT werkt vanaf heden met een nieuw elektronisch patiëntendossier, HiX van softwareleverancier ChipSoft. Begin december sluit ook Medisch Spectrum Twente (MST) in Enschede zich bij het systeem aan. Het is voor het eerst dat twee ziekenhuizen samen een EPD inrichten. Met de komst van het nieuwe EPD is het een stuk eenvoudiger om gegevens van patiënten tussen beide ziekenhuizen sneller en beter met elkaar uit te wisselen. ZGT en MST werkten ruim anderhalf jaar samen aan de komst van het EPD.

De keuze van MST en ZGT om samen aan een nieuw EPD te werken, komt mede voort uit de ambitie om patiënten in regio Twente de juiste zorg op de juiste plek te bieden. “Veel artsen van de twee Twentse ziekenhuizen werken samen”, zegt bestuurder Wolter Odding van ZGT. “Bovendien komt het regelmatig voor dat een patiënt voor onderzoek en behandeling in beide ziekenhuizen komt. Nadat patiënten toestemming hebben gegeven, is inzage in dossiers door beide ziekenhuizen mogelijk. Dit komt de behandeling van een patiënt ten goede, omdat zorgverleners overal en op elk moment beschikken over de juiste en actuele gegevens”.

Efficiënter

Afgezien van betere gegevensuitwisseling zorgt het nieuwe EPD ook voor minder papierwerk voor artsen en andere zorgmedewerkers. Hans den Hollander (lid raad van bestuur MST): “In de oude situatie moesten sommige patiëntgegevens vaak meerdere keren worden vastgelegd. Dat gaat in het nieuwe EPD allemaal veel efficiënter, daardoor is er minder kans op fouten en blijft er meer tijd over voor echt contact met de patiënt.”

Herhaalmedicatie

Patiënten hebben door het nieuwe EPD meer zicht en controle over hun eigen zorg. Via de online patiëntenportalen van MST en ZGT, die gekoppeld zijn aan het EPD, kunnen ze zelf hun afspraken inzien of wijzigen. Ook kunnen ze digitaal herhaalmedicatie aanvragen.