LUMC-MultiBel-crisis-alarmering
Foto: LUMC

Het LUMC gaat een samenwerking aan met MultiBel. Het Leidse ziekenhuis zet dit alarmering- en communicatiesysteem in wanneer het ziekenhuis vol dreigt te stromen met slachtoffers bij een externe ramp of in geval van een interne calamiteit.

Linda van der Linden, Teamleider Veiligheid & Crisismanagement: “Als wij een crisis hebben, dat kan een interne calamiteit zijn of een externe ramp waarbij we een grote stroom slachtoffers verwachten, hebben we extra personeel nodig. Het crisisteam, meestal maar een groep van een aantal mensen, moet in zo’n situatie zo snel mogelijk geïnformeerd worden en bij elkaar komen. Het crisisteam bestaat uit allemaal dienstdoenden, van elke groep is er minimaal één iemand nodig.”

Altijd back-up

Het systeem van MultiBel kan alle betrokken personen snel bereiken, zodat het mogelijk is om direct actie te ondernomen. Dit voorkomt inefficiëntie en kostbare tijd verliezen tijdens een crisissituatie, aangezien het systeem snel contact legt met de betrokkenen. Van der Linden: “Het voordeel is dat alles nu gehost wordt in verschillende datacentra, dus er is altijd een back up wanneer iets een keer niet werkt. Ook bij interne uitval van internet, het netwerk of problemen met IT heb je een back up nodig.”

App als alternatief

Het systeem heeft verschillende mogelijkheden. Afgezien van ermee bellen is het ook mogelijk om een app te gebruiken. Via de app is precies te zien hoeveel mensen van het crisisteam hebben gereageerd op de oproep. Ook het beheer voor de afdelingen is bij te houden via de app. De app is tevens bedoeld als alternatief, wanneer het door een IT-uitval onmogelijk is om op de reguliere ICT in te loggen.

Méér IT-zaken via systeem

LUMC gebruikt het systeem op dit moment niet alleen bij een crisis, maar ook voor zirop BHV en beveiliging. Van der Linden: “Wij zijn nu aan het kijken om ook de aanwezigheidsregistratie van onze BHV’ers via de app te laten verlopen. Zo zijn er steeds meer IT-gerelateerde zaken die wij via deze weg willen laten lopen.”