LUMC_cardiovasculair centrum
Foto: LUMC (fotograaf Arno Massee)

Het CardioVasculair Interventie Centrum (CVIC) waar het LUMC afgelopen jaren hard aan heeft gebouwd, is inmiddels volledig operationeel. Het CVIC bestaat uit vier operatiekamers, drie hartkatheterisatiekamers en twee hybride kamers. Dit geïntegreerde centrum, waarin zowel chirurgische als niet-chirurgische behandelingen samenkomen, is uniek in Nederland, zo benadrukt het LUMC. 

Het CVIC is zo ingericht dat medewerkers er volgens de laatste technologische ontwikkelingen kunnen werken. In het centrum werken operatieassistenten, verpleegkundigen, facilitair medewerkers, anesthesisten, perfusionisten, cardiologen en cardiothoracaal chirurgen zij aan zij. Twee van de kamers zijn hybride ingericht: alle technische hulpmiddelen zijn aanwezig zodat hartchirurgen en cardiologen of elektrofysiologen hier gezamenlijk behandelingen uit kunnen voeren.

Zorg, onderwijs en onderzoek

Het centrum biedt zowel nieuwe mogelijkheden voor de behandeling van een breed scala aan ziektebeelden, als ruimte om onderwijs te geven en wetenschappelijk onderzoek te doen. Kinderhartchirurg Mark Hazekamp over het CVIC: “Ik zie veel patiënten met complexe aangeboren hartafwijkingen. Een van de operatiekamers is speciaal ingericht voor hartoperaties bij kinderen. Met het team, de kennis en de techniek die we hier in huis hebben, kunnen we vierentwintig uur per dag, zeven dagen per week gecombineerde ingrepen uitvoeren.”

Complexe procedures simuleren

Alle behandelruimtes zijn ingericht met beeldroutering. Hierdoor kunnen specialisten de beelden vanuit camera’s en medische apparatuur op elk scherm zien. “Ik kan nu in één oogopslag alle relevante informatie op een groot scherm voor mijn neus zien: de film van voor de operatie, de echo tijdens de operatie, de bloeddruk en de beelden van elke camera die we gebruiken. Dat is een enorme vooruitgang”, vertelt hartchirurg Robert Klautz. Daarnaast is het onder meer mogelijk om zeer complexe interventieprocedures op detailniveau te simuleren in een virtuele omgeving.

Afstemming en integratie

De bouw, verhuizing en ingebruikname van het CVIC vroeg veel afstemming van werk- en veiligheidsafspraken tussen de verschillende disciplines van het LUMC. Maar ook nu nog wordt er doorlopend gewerkt aan de integratie.