Isala-robotchirurgie-Da Vinci
Foto: Isala

Isala breidt het aantal robot-geassisteerde operaties uit en heeft daarvoor een tweede robotsysteem aangeschaft. Het ziekenhuis zet de robot ook in bij operaties voor dikke darmkanker, alvleesklierkanker, blaaskanker, leveroperaties en gynaecologische ingrepen.

Sinds 2011 opereren artsen in Isala met de operatierobot. Het ziekenhuis voerde de afgelopen jaren honderden ingrepen uit met robotchirurgie, onder andere voor de behandeling van longkanker, prostaatkanker, hartklepvervanging en kransslagaderoperaties.

Robotchirurgie nog veiliger

De Da Vinci-robot is ontworpen om chirurgen te ondersteunen bij grote operaties Het Da Vinci-systeem wordt wereldwijd steeds vaker ingezet voor complexe behandelingen. Patiënten worden sneller beter, hebben minder pijn en er zijn minder complicaties. Artsen opereren zittend. Hierdoor hebben zij minder last van hun rug en nek. Met de komst van de nieuwe robot zetten deze vernieuwingen zich door. De 3D-camera is verbeterd en de laatste software geeft nieuwe mogelijkheden voor alle specialismen. Dit maakt de robotoperaties nog veiliger, meldt Isala.

Kansen voor opleiden

Daarnaast biedt de nieuwe robot kansen voor het opleiden. De robot is namelijk uitgerust met twee consoles: de cabine waar de chirurg plaatsneemt tijdens de operatie. Vanuit hier wordt de robot bestuurd en ziet de chirurg wat er gebeurt. Vanaf nu kan er in een console náást de chirurg (opleider) een tweede chirurg (in opleiding) plaatsnemen. De opleider kan daardoor beter meekijken, aanwijzingen geven en bepaalde handelingen voordoen.