tablet-ict

Het UMCG investeert de komende drie jaar zo’n twee miljoen euro in verdere ontwikkeling van kunstmatige intelligentie (AI), data science en e-health in de zorg.

De extra financiering zal worden gebruikt om het Data Science Center in Health (DASH) van het UMCG te versterken. DASH is opgericht in 2019 en heeft zich inmiddels ontwikkeld tot een belangrijke aanjager en facilitator in de ontwikkelingen op het gebied van AI en data science in het UMCG.

Data Science Center in Health

DASH heeft als doel data science in de gezondheidszorg te bevorderen door innovatieve onderzoeksprojecten te ondersteunen en door experts op het gebied van data science, machine learning, kunstmatige intelligentie en eHealth bij elkaar te brengen. Het huidige team van DASH is uitgebreid met experts op het gebied van AI, big data en e-health. Zij zullen binnen het UMCG aan de slag gaan, maar ook verbinding zoeken en samenwerken met de regio, de rest van Nederland en internationaal.

Betere, betaalbare en duurzamere zorg

“Als Universitair Medisch Centrum willen we graag voorop blijven lopen bij deze ontwikkelingen en onderzoeken hoe we AI zo effectief mogelijk in kunnen zetten”, zegt prof. dr. Marian Joëls, lid van de Raad van Bestuur van het UMCG. “Voor betere, betaalbare en duurzamere zorg investeren we de komende jaren in het ondersteunen van onze onderzoekers die gebruik maken van AI en big data in onderzoeksprojecten of studies. Ook willen we onze zorgprofessionals beter opleiden in dit domein, zodat we de angst voor digitale gezondheidstechnologie verminderen en de betrokkenheid bij de inzet en implementatie vergroten.”