Sint Jansdal - foto entree van het ziekenhuis

Op donderdag 30 december heeft zich een grote stroomstoring voorgedaan in ziekenhuis Sint Jansdal in Harderwijk. De storing begon om half tien en duurde tot kwart over elf. Het ziekenhuis start gefaseerd weer op. De oorzaak van de stroomstop is nog niet vastgesteld.

De noodstroomvoorziening heeft goed gefunctioneerd, vertelde RvB-lid Leonie van Boven aan de regionale omroepen van Gelderland en Flevoland. Er zijn geen mensen in gevaar geweest; wel moesten er vier operaties worden afgebroken.

Maatregelen

Doordat aanvankelijk onduidelijk was hoe lang het ziekenhuis op noodstroom moest draaien, is met alle scenario’s rekening gehouden. De ziekenhuisleiding heeft direct maatregelen ingesteld. Zo is evacuatie van patiënten voorbereid. Na de stroomuitval zijn er massaal hulpdiensten naar het Sint Jansdal gestuurd. Het ziekenhuis heeft alle planbare zorg – waaronder operaties – geannuleerd, ook op de locatie in Lelystad en de buitenpoli’s. Op donderdag is ook bezoek aan opgenomen patiënten niet mogelijk.

Hervatting

Nadat de stroomvoorziening hersteld was, konden de ambulances die in gereedheid waren om patiënten te evacueren weer vertrekken. Het ziekenhuis schaalt de werkprocessen in fases weer op.

Energiebedrijf Liander doet onderzoek naar de oorzaak van de storing.