Op 17 februari heeft het bestuur van Gelre ziekenhuizen besloten dat – ondanks eerdere voornemens met het tegendeel – de afdeling kraamzorg gaat verdwijnen en de spoedeisende hulp en IC worden afgeschaald. Dit besluit heeft tot afkeuring geleid in de omgeving van Zutphen, onder meer bij de gemeenteraad van Brummen.

Naast inwoners van Zutphen, maken ook inwoners van omliggende gemeenten zoals Lochem, Voorst, Bronckhorst, Berkelland en Brummen gebruik van het ziekenhuis. Zij moeten in de toekomst ook naar Deventer of Apeldoorn voor bepaalde zorg. “Inwoners worden hierdoor hard geraakt. Dit besluit gaat echt over mensenlevens. Als je acute zorg nodig hebt, dan telt juist elke minuut”, zegt de Brummense D66-fractievoorzitter Merijn van As. De voltallige gemeenteraad van Brummen stemde donderdagavond in met een voorstel om het voorgenomen besluit van de raad van bestuur van Gelre Ziekenhuizen af te keuren. Ook vanwege de manier waarop omgegaan is met medewerkers van het ziekenhuis.

Personeelstekort en financiën

Gelre ziekenhuizen liet eerder weten het besluit te nemen vanwege onder meer aanhoudend personeelstekort in de specialistische zorg en financiële perikelen. Ook zeggen zij dat het Integraal Zorg Akkoord (IZA) om meer samenwerking vraagt en ze hiermee aan die vraag voldoen. “We realiseren ons dat dit voorgenomen besluit onze patiënten, zorgpartners en medewerkers raakt. Het heeft de nodige impact. Daarom gaan en blijven we de komende tijd met alle betrokkenen in gesprek.”

Bronnen: Gelre ziekenhuizen / De Stentor