pigmentvlekken

Hoewel artsen het sterk afraden om af te gaan op adviezen die men online leest, blijkt uit cijfers van de grote zoekmachines dat er nog altijd veel gezocht wordt naar informatie over onder meer pigmentvlekken. Dat geldt in het bijzonder in het voorjaar en de zomer, wanneer men wil weten of het verstandig is de zon in te gaan met ontstane pigmentvlekken. Evenals dat mensen benieuwd zijn naar het ontstaan van pigmentvlekken en de invloed van het zonlicht daarop. De zon en pigmentvlekken kunnen niet los van elkaar worden gezien; het verklaart waarom juist in de zomermaanden veel naar dit onderwerp wordt gezocht. 

Partnercontent Lequal

Overigens wordt niet alleen veel gezocht naar informatie over pigmentvlekken. Hetzelfde geldt bijvoorbeeld voor informatie over huidkanker; het aantal zoekopdrachten gerelateerd aan dit onderwerp ligt in de zomermaanden zichtbaar hoger dan in de winterperiode. Aardig om te zien is dat ook een onderwerp als ‘zelfbruiner’ in de zomermaanden veel populairder is dan in de wintermaanden. Opvallend, daar het product juist in maanden zonder zon van pas kan komen.

Gebruik van zonnebrandcrème belangrijk

Om de kans op de vorming van pigmentvlekken te verkleinen, is het raadzaam gebruik te maken van een goede zonnebrandcrème. Diverse onderzoeken tonen aan dat de kans op overpigmentatie bij een intensieve blootstelling aan zonlicht relatief groot is. Dit wordt ondersteund met de gedachte, dat pigmentvlekken vaak niet voorkomen op de billen van mensen. Het is een plek die immers altijd bedekt is. Naast het gebruik van zonnebrandcrème is het verstandig om tijdig de schaduw op te zoeken; zeker op het heetst van de dag, als de zon fel brandt.

Natuurlijk herstel van overpigmentatie

Waar zonnebrandcrème bijdraagt aan het voorkomen van overpigmentatie zijn er ook manieren waarop pigmentvlekken natuurlijk hersteld kunnen worden. Het gebruik van producten met vitamine C, vitamine A, niacinamide en bijvoorbeeld zoethoutwortelextract helpen vormen van overpigmentatie te verminderen. Ook voor glycolzuur geldt dat het een bewezen positief effect heeft op het verminderen van oppervlakkig aanwezige pigmentvlekken op de huid. Zeker voor vitamine A en vitamine C geldt dat ze niet alleen een positief effect hebben op het verminderen van zichtbaar aanwezige pigmentvlekken op de huid; ze dragen ook in algemene zin bij aan je huidverzorging.

Twijfel je over het natuurlijk herstel van pigmentvlekken als gevolg van overpigmentatie door een intensieve blootstelling aan zonlicht? Raadpleeg in dat geval altijd een huisarts. Deze kan je meer vertellen over een eventuele behandeling ervan.