Chronische longpatiënten in Oost-Nederland krijgen hun behandeling voortaan zo veel mogelijk thuis. Via de nieuwe dienst COPD InBeeld worden zij op afstand gemonitord

door het ziekenhuis en de thuiszorg. Dat maken het Slingeland Ziekenhuis, zorgorganisatie Sensire, zorginnovatiebedrijf FocusCura en zorgverzekeraar Menzis bekend. De ontwikkeling heeft grote gevolgen voor het zelfmanagement van COPD-patiënten. Minister Schippers van VWS is blij met het initiatief.

Dankzij COPD InBeeld hoeven longpatiënten minder vaak naar het ziekenhuis voor controles en behandelingen. Via apps houden zij zelf hun gezondheid in de gaten. Hun waarden worden op afstand gecontroleerd door verpleegkundigen van Sensire’s medisch service center, de longverpleegkundige van Sensire en de verpleegkundig specialist van het Slingeland Ziekenhuis. Een pilot van de dienst, die sinds 2010 loopt, werd bekostigd door het Slingeland Ziekenhuis en Sensire. Vanwege de goede resultaten heeft Menzis besloten de financiering vanaf 2017 over te nemen. Daarmee wordt deze innovatieve longzorg vergoed voor alle longpatiënten in de regio die daar baat bij hebben.

Sneller ingrijpen, minder polibezoek
COPD behoort wereldwijd tot de ziektes met het snelst stijgende aantal patiënten. Mensen met deze chronische longaandoening moeten nu nog regelmatig naar het ziekenhuis: voor periodieke controles, maar ook als gevolg van longaanvallen. Vanwege hun beperkte longinhoud is ziekenhuisbezoek voor COPD-patiënten vaak extra zwaar. COPD InBeeld leidt tot minder ziekenhuisopnames, zo blijkt uit een analyse die Sensire en het Slingeland Ziekenhuis uitvoerden op basis van de pilot.

“Met COPD InBeeld verplaatsen we een deel van de zorg naar huis, terwijl we toch een korte lijn met de patiënt behouden,” zegt Carl Kluge, longarts van het Slingeland Ziekenhuis. “Door wekelijks metingen te doen, kunnen we enerzijds eerder ingrijpen als we zien dat de klachten van een patiënt toenemen. De longverpleegkundige van Sensire verwijst de patiënt dan naar ons door en wij beoordelen hem dezelfde dag nog op de poli of via beeldcontact. Anderzijds voorkomen we door monitoring dat iemand naar de poli gaat terwijl er op dat moment geen longaanval klachten zijn.”

Monitoring en begeleiding via speciale apps
De regelmatige polibezoeken worden bij COPD InBeeld vervangen door ondersteuning in de thuissituatie. Bij een eerste bezoek brengt de longverpleegkundige van Sensire de situatie van de patiënt in kaart. Daarna worden mensen op afstand gemonitord door verpleegkundigen van het medisch service center. Wie een verhoogd risico heeft, onzeker is of vragen heeft, kan ook altijd videocontact opnemen. Hiervoor worden de apps cVitals en cContact van FocusCura gebruikt.

“Tweemaal per week sturen patiënten hun waarden door met de app op hun iPad,” legt longverpleegkundige Ingrid Zweers van Sensire uit. “Bij een dreigende longaanval neem ik contact op en analyseer de situatie met de patiënt. Mensen krijgen zo beter inzicht in hun ziekte en kunnen zelf sneller reageren op de signalen van een longaanval. Daardoor zet een longaanval vaak niet door. Bij sommige mensen neemt het aantal longaanvallen zelfs af vanwege beter zelfmanagement.”

Menzis stimuleert innovatieve zorg
Menzis, het Slingeland Ziekenhuis en Sensire zijn een samenwerking van drie jaar aangegaan. Ze doen daarbij onder meer gedegen wetenschappelijk onderzoek naar de doelmatigheid van deze nieuwe vorm van zorg. Joris van Eijck, directeur Zorg van Menzis:

Minister Schippers: “Goed nieuws voor de patiënt”
Ook minister Schippers toont zich verheugd: “Voor de groeiende groep longpatiënten in Nederland is dit goed nieuws. In plaats van de vele ziekenhuisbezoeken kunnen zij nu begeleiding en behandeling krijgen in hun eigen vertrouwde omgeving: van wachtkamer naar huiskamer. Hierdoor krijgt de patiënt meer grip op haar of zijn behandeling en verbetert de kwaliteit van de zorg en daar draait het natuurlijk om”.

Foto: fragment videofilm
Bron: ANP