Ouderenzorgorganisatie Zorgbalans heeft getekend voor de snelle en betrouwbare glasvezelverbindingen van Eurofiber. Met de verbindingen kan Zorgbalans de continuïteit van de ICT-functionaliteit 24/7 garanderen en deze verrijken met nieuwe slimme zorgtoepassingen. Zorgbalans zal het glasvezelnetwerk naar verwachting medio september in gebruik nemen.

Zorg op afstand
Zorgbalans biedt met 2.700 medewerkers zorg aan ouderen in de regio Zuid-Kennemerland. De organisatie heeft 10 locaties waar ouderen wonen. Daarnaast ondersteunen zo’n 50 buurtteams cliënten in hun eigen huis. Digitalisering speelt een steeds belangrijkere rol in de zorg. Zorgbalans heeft digitale innovatie dan ook hoog in het vaandel staan. Zo is het Elektronisch Cliënten Dossier (ECD)-systeem altijd en overal met tablets en COW’s (Computer On Wheels) binnen handbereik van medewerkers. Ook maakt Zorgbalans bijvoorbeeld gebruik van toepassingen voor het oproepen van de verpleging via een alarmknop en van een videosysteem voor het op afstand openen van deuren voor bezoekers van de woonzorglocaties. Daarnaast hebben alle bewoners en bezoekers via wifi kosteloos toegang tot het internet.

Goed voor welzijn cliënten
“De inzet van digitale zorgtoepassingen zal alleen maar toenemen. Ook bijvoorbeeld om cliënten online te helpen om hun medicijnen in te nemen of om via intelligente sensoren te signaleren dat er iets ongewoons aan de hand is. Met dat laatste zijn we aan het experimenteren. De beschikbaarheid van je verbindingen is echter cruciaal, de zorg mag nooit in gevaar komen. Met het glasvezelnetwerk van Eurofiber is de continuïteit optimaal, alle verbindingen zijn dubbel uitgevoerd zodat ons dataverkeer altijd door kan gaan”, zegt Theo van Deudekom, Manager Informatievoorziening van Zorgbalans.

Focus op zorg
Door de hoge continuïteit van het nieuwe glasvezelnetwerk zullen storingen bijna niet meer voorkomen en is onderhoud aan de verbindingen mogelijk zonder dat daardoor het oproepsysteem tijdelijk niet werkt. Doordat het personeel 24/7 kan vertrouwen op het systeem, kan de focus gericht blijven op het leveren van zorg aan cliënten in plaats van op het opvangen van onderbrekingen of storingen.

Slim innoveren
Het nieuwe glasvezelnetwerk verbindt het hoofdkantoor en alle woonzorglocaties van Zorgbalans met een extern datacenter en biedt snel en betrouwbaar toegang tot alle zorg- en kantoortoepassingen en het internet. Zorgbalans kan de bandbreedte van de verbindingen zelf naar behoefte uitbreiden. Daarmee is de organisatie voorbereid op nieuwe ontwikkelingen die veel capaciteit vragen.

“We willen met ons glasvezelnetwerk bijdragen aan een ‘Smart Society’, waarin slimme digitale toepassingen helpen de kwaliteit van leven te verhogen. Betere zorg is daar een onderdeel van. We zijn er trots op dat Zorgbalans hiervoor gebruik gaat maken van onze verbindingen”, aldus Jeanine van der Vlist, Managing Director van Eurofiber.

Bron: Eurofiber/Zorgbalans