In april 2016 wordt voor de zesde keer de NVTG BouwAward uitgereikt. Het is de eerste keer dat er voor de BouwAward ook internationaal ingeschreven kan worden.

De uitreiking vindt plaats tijdens het Wereld Congres dat de Nederlandse Vereniging voor Technologie in de Gezondheidszorg organiseert in het World Forum te Den Haag. Onder de tien genomineerden bevindt zich een drietal Nederlandse zorgprojecten.

image002

Fotobijschrift: Een gemene deler bij tal van genomineerden – en dus ook in het revalidatiehotel Laurens Intermezzo Zuid in Rotterdam: de aandacht voor daglicht in het zorginterieur. (Foto: Paula Romein).

De NVTG BouwAward is een prestigieuze prijs, gericht op excellente zorgprojecten, die sinds 1997 wordt uitgereikt. Het thema voor de editie van 2016 luidt ‘Een healing environment voor alle gebruikers’. In aanloop naar de uitreiking selecteerde de jury een tiental internationale nominaties. Het betreft projecten uit Japan, Brazilië, België, Frankrijk, het Verenigd Koninkrijk en Nederland. Uit ons land zijn drie projecten genomineerd. Het betreft woonzorgcentrum De Koekoek  in Veenendaal, revalidatiehotel Laurens Intermezzo Zuid in Rotterdam en het Meander Medisch Centrum in Amersfoort.

Welzijn
De jury van de internationale competitie ontving een groot aantal internationale inzendingen. Bij de selectie van de genomineerde projecten hanteerde de jury een serie strenge criteria. Zo werden de projecten beoordeeld op de relatie tussen het welbevinden van patiënten en cliënten en de gerealiseerde infrastructuur. 

Hoewel de tien genomineerde projecten elk een volstrekt eigen karakter hebben, is er een aantal overeenkomsten te noemen tussen de geselecteerde inzendingen. Zo valt uit de nominaties op te maken, dat de toenemende aandacht voor het welzijn van de gebruiker – patiënt, zorgverlener en bezoeker – van een zorggebouw een wereldwijde trend is. Ook het belang van ‘groen’ en uitzicht op natuur voor een optimaal ‘healing environment’ komt in de meeste nominaties terug.

De prestigieuze NVTG BouwAward wordt uitgereikt op 19 april tijdens het internationale Wereldcongres 2016, met als thema ‘Kennisdeling voor betere zorg wereldwijd’.

Op het congres zullen meer dan twintig sprekers hun kennis delen met de circa 800 verwachte congresdeelnemers uit een groot aantal landen. Ook zal een lezing gegeven worden door Edith Schippers, minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport. Tenslotte is er een bedrijvenmarkt met meer dan honderd stands. 

De NVTG is dé Nederlandse Vereniging voor Technologie in de Gezondheidszorg, een landelijke vereniging met zo’n 600 leden. De NVTG is aangesloten bij International Federation of Hospital Engineering (IFHE), waarvoor het dit jaar het Wereldcongres organiseert. Het congres vindt plaats van 18 en 19 april in het World Forum in Den Haag. Inschrijven voor het evenement kan via www.ifhe2016.nl.

Fotobijschriften uitgelichte foto: In het Meander Medisch Centrum in Amersfoort is veel groen toegepast in de binnenruimte. (Foto: Dirk Verwoerd).