Honderdvijftig artsen, programmeurs, engineers, hackers, creatieven en patiënten sluiten zich een weekend op in de strijd tegen Multiple sclerose (MS).

Door verschillende disciplines bij elkaar te brengen in een hackathon, hopen de organisatoren artsen en onderzoekers nieuwe inzichten in MS te laten opdoen en het leven voor patiënten te vergemakkelijken. Deelnemers kunnen zich tot en met 2 mei aanmelden via www.mshackathon.nl.

De hackathon is een initiatief van Mobile Doctors (VvAA) en MoveS, in samenwerking met Many2More, VUmc MS Centrum Amsterdam, IBM en PwC. Het is de eerste keer dat er in Nederland een hackathon voor MS wordt gehouden. Zo’n honderdvijftig zorgverleners, hackers, programmeurs, engineers, creatieven en patiënten nemen op 21 en 22 mei deel aan de MS Hackathon in Amsterdam. In deze snelkookpan van 36 uur krijgen twintig zelf samengestelde teams de kans de wereld van de artsen, onderzoekers en MS-patiënten op z’n kop te zetten.

Het doel is artsen en onderzoekers nieuwe inzichten te verschaffen, door ze te helpen meer te leren over het functioneren van mensen met MS, maar ook om nieuwe en alternatieve manieren te vinden om het leven van patiënten makkelijker te maken. De deelnemende teams krijgen hiervoor onder andere (openbare) data, API’s (hulpmiddelen om twee verschillende systemen informatie met elkaar uit te laten wisselen), en een koppeling naar het cognitieve computersysteem Watson en het ontwikkelplatform Bluemix van IBM aangereikt. De teams worden begeleid door een expert panel van onder meer artsen, onderzoekers, business consultants en patiënten van Mobile Doctors (een initiatief van VvAA), MoveS, VUmc MS Centrum Amsterdam, IBM en PwC. Deelnemers kunnen zich tot en met 2 mei aanmelden via www.mshackathon.nl.

Ongrijpbare ziekte
MS is een van de meest ongrijpbare neurologische ziektes bij jong volwassenen, omdat de ziekte zich vaak in een onvoorspelbaar patroon ontwikkelt. MS kenmerkt zich door ontstekingen in de hersenen en het ruggenmerg en door verlies van hersenweefsel. Hierdoor kunnen signalen de spieren niet bereiken, met tintelingen, geheugenproblemen en verlamming tot gevolg. MS is dus een ziekte van het centraal zenuwstelsel (hersenen en ruggenmerg) en geen spierziekte, wat vaak wordt gedacht. Een kleine 20.000 Nederlanders heeft MS, wereldwijd zijn er 2,5 miljoen patiënten. Waardoor de ziekte wordt veroorzaakt, is niet bekend. Duidelijk is wel dat ook omgevingsfactoren een rol spelen; in mildere klimaten komt MS minder voor. Maar ook erfelijkheid, virusinfecties en eetgewoontes hebben invloed. Vorige week maakten onderzoekers van de Radboud Universiteit bekend dat ze stoffen hebben ontdekt die een belangrijke rol kunnen spelen bij de ontwikkeling van baanbrekende medicijnen tegen MS. Een langjarig traject, dat niettemin de genezing van MS dichterbij brengt.

De MS Hackathon is een initiatief van Mobile Doctors, onderdeel van VvAA, en de stichting MoveS en wordt georganiseerd in samenwerking met het VUmc MS Centrum Amsterdam, IBM, PwC en Many2More. “Als je de diagnose MS krijgt betekent dit dat een deel van de dromen die je hebt niet meer uitkomt”, weet Thomas Sanders, patiënt en mede-oprichter van MoveS. “Het bij elkaar brengen van de verschillende partijen zorgt er hopelijk voor dat we een paar dromen wel uit kunnen laten komen. Ik wil daarom iedereen oproepen zijn denkkracht beschikbaar te stellen en mee te helpen MS de wereld uit te helpen.”

Snelkookpan
“De hackathon is een snelkookpan waarbij het brein van de deelnemers op volle toeren werkt”, licht Richard Faas van VvAA, verantwoordelijk voor Mobile Doctors, toe. “Mobile Doctors wil zorgvernieuwers met verschillende achtergronden samenbrengen, zodat ze elkaar inspireren om zo de zorg te verbeteren. De hackathon is geslaagd als er écht verder wordt gekeken en oplossingen worden bedacht die artsen en onderzoekers écht verder helpen om MS te verslaan. En als er praktische oplossingen komen om het leven van patiënten aangenamer te maken.”

Over de MS Hackathon
Tijdens de MS Hackathon krijgen twintig zelf samengestelde teams van techneuten en creatieven de kans de wereld van de artsen, onderzoekers en MS-patiënten op z’n kop te zetten. De circa 150 deelnemers sluiten zich van zaterdag 21 mei 08.00 uur tot zondag 22 mei 20.00 uur op. Multiple Sclerose is een van de meest ongrijpbare ziektes. De hackathon is een initiatief van Mobile Doctors (VvAA) en MoveS, in samenwerking met Many2More, VUmc, IBM en PwC. Deelnemers kunnen zich aanmelden via www.mshackathon.nl.

Over MoveS
MoveS (www.MoveS.ms) is een fondsenwervend initiatief en zet zich in voor een MS-vrije wereld. Om dit te bereiken is geld nodig om wetenschappelijk onderzoek mogelijk te maken naar de oorzaak en behandeling van de zenuwziekte Multiple Sclerose. Hiervoor (mede-) organiseert MoveS jaarlijks meerdere evenementen zoals Klimmen tegen MS, deze MS Hackathon en ArenA MoveS.

Over MobileDoctors
Mobile Doctors (een initiatief van VvAA) gelooft dat we samen de kwaliteit van de zorg kunnen verbeteren. Dit doen we door een plek te creëren waar zorgvernieuwers elkaar kunnen inspireren om praktische digitale toepassingen te beoordelen, te implementeren, verder te ontwikkelen en kennis rond deze innovaties met elkaar te delen. Mobile Doctors biedt zowel online als offline een platform, waar zorgvernieuwers op het gebied van Innovatie, Communicatie & Digitalisering hun verhaal met elkaar kunnen delen. Veranderingstrajecten op het gebied van Innovatie, Communicatie & Digitalisering zijn vaak kennisintensief en daarom bieden we producten en diensten aan die zorgvernieuwers helpen bij deze transitie. Denk aan (online) Masterclasses, Kennissessies, Discussiepanels, Onderzoeken en Whitepapers. Hierbij scheiden we praktisch van niet direct toepasbaar en helpen we je verder.

Over VUmc
Het VUmc MS Centrum Amsterdam is een toonaangevend (inter)nationaal centrum op het gebied van MS waar hoogwaardig onderzoek, zorg voor patiënten en de opleiding van talenten centraal staan. Door de combinatie van fundamenteel, toegepast en klinisch onderzoek binnen het centrum kunnen onderzoeksbevindingen snel in de zorg worden toegepast. Andersom kunnen vragen die in de zorg ontstaan worden opgelost in samenwerking met fundamentele wetenschappers.

Over IBM
IBM is één van de wereldleiders op het gebied van technologie en innovatie, met ca. 380.000 medewerkers en klanten in 175 landen. IBM biedt een uitgebreid portfolio van technologie- en consultancydiensten, waaronder een breed portfolio aan big data & analytics, IBM Cloud, security, mobile en social business oplossingen. Daarnaast beschikt IBM over de meest geavanceerde computertechnologieën – waaronder de snelste en energiezuinigste supercomputers ter wereld – voortgebracht uit onze Research en Development centra. IBM laat de wereld beter draaien door de stuwende kracht van technologie en data. Een voorbeeld is Watson, de computer die in 2011 de Amerikaanse gameshow Jeopardy! won en nu wordt ingezet in o.a. de gezondheidszorg en de financiële sector.

Over PWC
Bij PwC willen we een bijdrage leveren aan het vertrouwen in de maatschappij en het oplossen van belangrijke problemen. Wij zijn een netwerk van firma’s in 157 landen met meer dan 208.000 mensen. Bij PwC in Nederland werken ruim 4.400 mensen met elkaar samen. Wij zien het als onze taak om kwaliteit te leveren op het gebied van assurance-, belasting- en adviesdiensten. Vertel ons wat voor u belangrijk is. Meer informatie over ons vindt u op www.pwc.nl.

Over Many2More
Many2More is een gespecialiseerd consultancybureau dat organisaties helpt te innoveren in een digitaliserende wereld. Door databronnen en sociale netwerken te analyseren brengen onze data scientists markten in kaart. Vanuit de Customer Insights die hierbij vrijkomen ontstaat een helder strategisch perspectief. Samen met de klant ontwikkelen we op basis van dit perspectief innovatieve concepten, producten en diensten. Door klanten in de vervolgfase te ondersteunen en te begeleiden werken we samen aan succes. Many2More – Driving Digital Innovation.