Versailles - foto van het ziekenhuis André Mignot

Het Hôpital André Mignot in Versailles is op 3 december getroffen door een cyberaanval. De instelling moest het computernetwerk van het ziekenhuis uit voorzorg offline halen. Dat leidde totannulering van meerdere operaties en overplaatsing van een aantal patiënten.

Minister François Braun van Volksgezondheid bezocht het ziekenhuis een dag na de aanval. Op de nieuwszender Franceinfo vertelde hij dat het incident een totale herschikking van zorgtaken betekent. De medische apparatuur van het ziekenhuis is weliswaar ‘gewoon’ in bedrijf, maar doordat die uit het netwerk is gehaald, moet bijvoorbeeld op de IC elke meer personeel ingezet worden om alle monitoring te volgen. Het Hôpital André Mignot zet alles op alles om de poliklinische zorg doorgang te laten vinden. Het ziekenhuis heeft ongeveer 3.000 medewerkers en 700 bedden.

Meer aanvallen op Franse zorginstellingen

Naast het Hôpital André Mignot zijn ook het Hôpital Richaud en ouderenzorginsteling Maison Despagne, van dezelfde zorggroep Centre Hospitalier de Versailles, door de aanval getroffen. Het is niet de eerste keer dit jaar dat Franse zorginstellingen het doelwit zijn van hackers. In augustus werd het Parijse Centre Hospitalier Sud Francilien slachtoffer van een ransomware-aanval die werd opgeëist door de hackersgroep LockBit 3.0. Die eiste 10 miljoen dollar losgeld. Toen het ziekenhuis weigerde op die eis in te gaan, publiceerden de cybercriminelen persoonsgegevens van patiënten en medewerkers op het darkweb. Zorgminister Braun verklaarde dat Franse zorginstellingen dagelijks te maken hebben met cyberaanvallen, maar dat zij het grote merendeel van deze hacks kunnen stoppen.

Strafrechtelijk onderzoek Versailles

De zorginstellingen in Versailles hebben zondag aangifte gedaan bij de Franse cyberautoriteiten. Persbureau AFP meldt dat het parket een vooronderzoek is gestart naar datadiefstal en afpersing. Of er daadwerkelijk gegevens zijn buitgemaakt is niet bekendgemaakt.