Vanaf 13 november is het weer mogelijk om de zorgverzekeringen te vergelijken zodat je in 2022 de juiste keuze kan maken voor 2023. Echter kan het soms zeer lastig zijn om deze keuze te maken, want wat is nou eigenlijk de beste keuze voor jou? Daarnaast is er dit jaar meer dan genoeg duurder geworden, dus wat kan je verwachten van de prijzen voor zorgverzekeringen volgend jaar? Hieronder worden deze punten doorgenomen zodat je goed voorbereid kan vergelijken.

Wat heb je nodig?

Nu dat het bijna zover is dat je de zorgverzekering vergelijken 2023 kan, is het belangrijk dat je de tijd neemt om na te denken over wat jij nodig hebt. Kijk naar de verschillende polissen, aanvullende verzekeringen, eigen keuze over zorgverleners en eigen risico. Door deze punten door te nemen en voor jezelf in kaart te brengen wat jij wel of niet nodig hebt kan je vanaf 13 november goed voorbereid vergelijken. Maak ook een verschil tussen punten die je wenst en punten die je eist, sommige aanvullende verzekeringen heb je bijvoorbeeld echt nodig, andere zouden waar mogelijk fijn zijn. Denk ook alvast na over een mogelijk budget dat je wilt aanhouden, als je deze hebt. Dat hoeft niet bindend te zijn maar kan wel helpen bij de beeldvorming wanneer je gaat vergelijken.

Vergelijken maar

Wanneer je een duidelijk beeld hebt van waar je naar op zoek bent kan je gaan vergelijken. Je kan contact opnemen met een verzekeringsadviseur, echter wordt er steeds vaker gebruik gemaakt van vergelijkingswebsites zoals Poliswijzer.nl. Hier kan je jouw gegevens invullen waarna je direct een overzicht krijgt van alle zorgverzekeringen van alle zorgverzekeraars. Je kan dan door middel van de filters op zoek naar de zorgverzekeringen die het beste bij je passen waarna je uit deze selectie een keuze kan maken. Komt je huidige zorgverzekering er het beste uit, of is het misschien toch tijd om over te stappen; deze keuze is helemaal aan jou.

Verwachting voor 2023

Elk jaar wordt er tijdens Prinsjesdag een uitspraak gedaan over de premiestijging voor de zorgverzekering van het volgende jaar. Voor 2023 verwacht het kabinet een stijging van ruim €10 per maand. Natuurlijk is dit een schatting en heeft het kabinet het niet altijd bij het juiste eind. Jaarlijks worden er op basis van gesprekken tussen het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport en zorgverzekeraars een schatting gedaan. Echter kan er later in het jaar van alles gebeuren waardoor verzekeraars anders handelen dan ze eerder dat jaar verwacht hadden en dus presenteerden aan het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport. Wel klopt het vaak dat de prijzen zullen stijgen wanneer het kabinet dit verwacht, of dit ruim €10 per maand zal zijn valt dus nog te bezien.