Iedereen verwacht dat de zorgkosten in 2020 opnieuw gaan stijgen. De verwachting is verder dat het bedrag voor je eigen risico van 385 euro gehandhaafd blijft, omdat dit al drie jaar zo is. Pas half november kan de zorgvergelijker zijn werk doen, want pas dan zullen de zorgverzekeraars de hoogte van de premies voor 2020 bekend maken.

De verwachting is dat de premies volgend jaar weer stijgen, al kan niemand dat nog hard maken. Verder zullen er weer heel veel dekkingen en voorwaarden aan verandering onderhevig zijn.  De zorgvergelijker kan tot en met 31 december gebruikt worden om bijvoorbeeld te zien wat de voor jou goedkoopste zorgverzekering is. Uiteraard is de prijs niet altijd het belangrijkste en het enige zoekcriterium, je kunt ook op zoek gaan naar de voor jou beste dekking.

Als het maar op 31 december bij je huidige verzekeraar bekend bent

Mocht je aan de hand van de conclusies van de zorgvergelijker besluit over te stappen naar een andere verzekeraar, dan kan dat tot 31 december. Althans, het feit dat je voor een andere partij kiest moet dan bij je huidige zorgverzekeraar bekend zijn. Overstappen is vaak zinvol als straks blijkt een bepaalde verzekeraar juist die zorgkosten dekt waarop jij een beroep gaat doen. De basispakketten zijn bij elke zorgverzekeraar hetzelfde, de prijs wil echter nog weleens verschillen.

Bespaar bij een andere verzekeraar op je aanvullende verzekering

Overstappen naar een nieuwe zorgverzekering kan vooral voordelig zijn als deze zorgverzekering de zorgkosten dekt die je volgend jaar nodig denkt te hebben. De meest gebruikte motieven om voor een andere zorgverzekeraar te kiezen is dat de premie van je huidige verzekeraar stijgt, de dekkingen en voorwaarden ten opzichte van dit jaar sterk wijzigen en je bij een andere verzekeraar bespaart op een aanvullende verzekering. Wist je trouwens dat als jij je premie niet per maand maar per jaar betaalt, je ongeveer drie procent goedkoper uit bent?

Kwestie van de goede keuzes maken

Soms is de zorgverzekering ook een kwestie van de juiste keuzes maken. Zo kun jij je eigen risico verhogen als je denkt amper zorgkosten te gaan maken. Dan ben je goedkoper uit. Maar stel dat je juist wel veel zorgkosten maakt, dan ben je juist weer veel (lees: extra) geld kwijt. Voorlopig is het allemaal nog koffiedik kijken en wachten tot 12 november.