Dat we nu kunnen zwemmen in de grachten hebben we feitelijk te danken aan de 19e eeuwse arts Samuel Sarphati (1813-1866). Young Water Professionals zwemmen daarom mee; voor ALS en om Doctor Sarphati te eren met de slogan #we give a shit. Op 2 november worden de doctor Sarphati Awards uitgereikt, voor ondernemers die veel betekenen hebben voor water, sanitatie en gezondheid.
Sarphati kon het niet uitstaan dat zijn patiënten ziek werden door het drinken van vies water en dat de grachten als open riool werden gebruikt. Door samen met de gemeenschap een plan te maken en te investeren in goede voorzieningen, zorgde hij ervoor dat Amsterdam weer een leefbare stad werd en de welvaart steeg. Het begin van het huidige rioleringssysteem!
Omdat wereldwijd nog steeds miljoenen mensen leven in onhygiënische omstandigheden en ziek worden van vervuild drinkwater of sanitatie problemen wordt er van 2-8 november in Amsterdam een internationale waterweek georganiseerd met als thema sanitatie. Het is 1 van de Milleniumdoelstellingen van de Verenigde Naties, die niet gehaald gaat worden in 2020.
Om sanitatie hoger op de publieke en politieke agenda te krijgen, wordt de prestigieuze Sarphati award uitgereikt aan een land of organisatie dat innovatieve oplossingen heeft geïmplementeerd op het gebied van sanitatie. Om alvast een voorproefje hierop te geven, zwemmen een aantal young water professionals mee in de city swim en zij zullen op ludieke wijze aandacht vragen voor dit wereldwijde probleem. Met onder meer de slogan ‘ we give a shit’ die via social media en andere kanalen wordt verspreid.