21 procent van de Nederlanders vindt dat elke zorginstelling, zoals een ziekenhuis of gezondheidscentrum, aanwezig moet zijn op social media.

Hier willen ze vooral graag praktische tips en informatie over de instelling, zorg of ziekte en ervaringen van patiënten zien. Een op de vijf volgt daadwerkelijk een zorginstelling. Facebook is veruit het populairste kanaal om een zorginstelling te volgen. Dit blijkt uit een onderzoek van LVB Networks, uitgevoerd door onderzoeksbureau Multiscope onder ruim duizend Nederlanders.

De ondervraagden die nu een zorginstelling volgen op social media, doen dat vooral om op de hoogte te blijven van nieuwe ontwikkelingen, omdat ze hopen relevante informatie over zorg te krijgen of omdat ze de instelling sympathiek vinden. 21 procent van alle respondenten zegt het niet nodig te vinden dat zorginstellingen op social media communiceren.

46 procent stopt met volgen als rechtstreekse betrokkenheid eindigt
Ook is gevraagd naar de reden om níet meer te volgen. Daarop antwoordt 46 procent te stoppen met volgen als ze geen rechtstreekse betrokkenheid meer hebben en 39 procent wanneer de content hen onvoldoende aanspreekt. 10 procent haakt af wanneer de zorginstelling negatief onder de aandacht komt of als ze zelf een negatieve ervaring met de zorginstelling krijgen.

42 procent vindt content op social media even geloofwaardig als, of geloofwaardiger dan de informatie op een website van een zorginstelling. Hubertien Huurman, PR & social media-adviseur bij LVB Networks: ‘Slechts een krappe helft van Nederland vertrouwt berichtgeving op de website van een zorginstelling méér dan op social media. Door marktwerking in de zorg is het binden van patiënten veel belangrijker geworden. Vaak bezoeken patiënten een website slechts een enkele keer ,alleen voor praktische informatie. Andere kanalen zoals social media, bieden de mogelijkheid om als zorginstelling in contact te komen en te blijven met patiënten of om cliënten en hun omgeving te laten zien wat je meerwaarde is.’

Wat zien Nederlanders het liefst op de social media-kanalen van zorginstellingen?

Praktische tips en informatie (zoals nieuwe faciliteiten of algemene zorginformatie) 55%

Verhalen en ervaringen van patiënten 30%

Tips, ervaringen en nieuws over een ziekte of aandoening 28%

Welke innovatieve ontwikkelingen (zoals nieuwe behandelmethoden) er spelen 28%

Achtergrondinformatie over artsen/medewerkers  17%

Over LVB Networks
LVB Networks is gespecialiseerd in communicatie ‘om de inhoud’ en zet de norm in Nederland op het gebied van contentmarketing. LVB Networks is het grootste Nederlandse bureau dat zich volledig om de inhoud organiseert en alle creativiteit, redactionele kennis en technologische knowhow in huis heeft om content te kunnen produceren en distribueren. Dit leidt tot de inzet en productie van onder meer contentplatforms, magazines, internetvideo, public relations, social media en tv-programma’s. LVB Networks werkt onder andere voor ABN AMRO, WNF, Sligro, Stichting Sanquin Bloedvoorziening, Centraal Beheer Achmea en Athlon. LVB Networks is de afgelopen jaren de grote winnaar geweest van de Nederlandse Content Marketing Awards. Kijk voor meer informatie op www.lvbnetworks.nl

Bron: LVB Networks