MoveS, Stichting MS Research en MS Vereniging Nederland zijn verheugd om te kunnen delen dat de fondsen die worden opgehaald met de door MoveS georganiseerde evenementen, zoals ArenA Moves en Klimmen tegen MS, worden besteed voor de oprichting van het Expertisecentrum Cognitie, een initiatief van het VUmc MS Centrum Amsterdam. Dit is een uniek kenniscentrum in de wereld van multiple sclerose (MS). MoveS is vastbesloten om het benodigde bedrag van € 750.000 dat nodig is om dit Expertisecentrum te kunnen starten bij elkaar te brengen.

“We zijn er ontzettend trots op dat we een bijdrage kunnen leveren aan de realisatie van het Expertisecentrum”, zegt Edwin van Wijngaarden, medeoprichter van MoveS. “Het Expertisecentrum is een unieke combinatie van onderzoek naar een MS-vrije wereld en een behandelcentrum voor de patiënten van vandaag. De samenwerking met partijen zoals Stichting MS Research is voor ons essentieel, omdat we daarmee zeker weten dat onze fondsen effectief besteed worden en 100% rechtstreeks naar het Expertisecentrum gaan. MS Vereniging Nederland geeft mensen met MS een stem; hierdoor zijn hun wensen goed in kaart gebracht. Een perfecte driehoeksverhouding die nodig is om ons einddoel te bereiken: een MS-vrije wereld.”

ArenA MoveS en Klimmen tegen MS beloven fantastische evenementen te worden die daadwerkelijk verschil maken voor mensen met MS”, reageert Dorinda Roos, directeur Stichting MS Research. “De fondsen die zij genereren gaan rechtstreeks naar wetenschappelijk onderzoek. Stichting MS Research hoopt dat iedereen zij aan zij gaat staan met MoveS om er een groot succes van te maken. Wij staan en gaan in ieder geval voorop.”

Dat mensen met MS vaak moeten leven met ernstige, progressieve lichamelijke klachten, is inmiddels veelal bekend. Minder bekend zijn de problemen met het denkvermogen (cognitie) waarmee met name jonge mensen worden geconfronteerd. Deze klachten leiden tot een sterk verminderde kwaliteit van leven en beperkingen in het bestaan van alledag. Meer dan de helft (43-70%) van de mensen met MS ervaart deze problemen. Momenteel zijn er geen behandelingsmogelijkheden voor de cognitieve symptomen van MS beschikbaar; daar wil dit Expertisecentrum verandering in brengen. Het Expertisecentrum richt zich op specialistische zorg en fundamenteel onderzoek, en zal niet alleen de hersenprocessen die verantwoordelijk zijn voor het ontstaan van cognitieve problemen onderzoeken, maar zich ook richten op mogelijke behandelingen.

Voor mensen met MS, bij monde van de MS Vereniging Nederland, is dit een langgekoesterde droom die werkelijkheid wordt. Directeur Herman van der Weide reageert: “Wij staan dagelijks met veel mensen met MS in contact, van wie meer dan de helft beperkt wordt in het dagelijks leven en voor die klachten niet behandeld kan worden. Dit Expertisecentrum is al geruime tijd een wens en we zijn blij dat het nu eindelijk mogelijk gemaakt wordt.”

Het Expertisecentrum Cognitie is een translationeel centrum. Dat betekent dat vragen uit de praktijk onderwerp worden van onderzoek en resultaten uit het onderzoek meteen kunnen worden toegepast in de praktijk. Onlangs is er binnen het VUmc MS Centrum Amsterdam een speciaal spreekuur opgezet voor mensen met MS die veel cognitieve klachten hebben. Daarbij werken meerdere afdelingen multidisciplinair samen, zoals Neurologie, Radiologie, Revalidatiegeneeskunde, Klinische Psychologie alsmede Anatomie en Neurowetenschappen.

Jeroen Geurts, hoogleraar Translationele Neurowetenschappen en leider van het onderzoek naar cognitie bij MS: “We onderzoeken bijvoorbeeld of een danstraining effect heeft op de cognitieve problemen bij MS. Daarnaast testen we het effect van bestaande MS-medicatie op cognitieve problemen. Ook kijken we of het trainen van de hersenen helpt. Daarnaast vormt het fundamentele onderzoek naar de oorzaak van MS een belangrijk aandachtsgebied van het Expertisecentrum.”

Het Expertisecentrum Cognitie is onderdeel en een initiatief van het VUmc MS Centrum Amsterdam dat al ruim 15 jaar onderzoek doet naar MS voor betere zorg aan mensen met MS. Professor Uitdehaag, directeur van het VUmc MS Centrum Amsterdam: “Met deze geweldige bijdrage kunnen we echt een sprong voorwaarts maken naar het vinden van een oplossing voor een van de problemen bij MS die een enorme impact op de kwaliteit van leven heeft.”

Bron: PR-essure