Mindra Jaya MSc promoveert op 20 juni aan de Rijksuniversiteit Groningen op een nieuwe methode voor de analyse, voorspelling en het in kaart brengen van de verspreiding van besmettelijke ziekten, met toepassingen op denguekoorts in Bandung en COVID-19 in West-Java. Zijn bevindingen stellen ons in staat met minimale data te voorspellen wat het risico is op deze (en andere) infectieziektes, in diverse wijken, gemeenten of streken op verschillende toekomstige tijdstippen.
Denguekoorts is een van de grootste ziektebedreigingen in de 21ste eeuw. Het is in meer dan honderd tropische en subtropische landen endemisch en bedreigt elk jaar honderden miljoen mensen in de regio’s Azië-Stille Oceaan, Noord- en Zuid-Amerika, het Midden-Oosten en Afrika. Zuid- en Zuidoost-Azië hebben de hoogste niveaus qua denguekoorts, maar denguekoorts blijft zich wereldwijd verspreiden en toenemen.
Eind december 2019 brak de COVID 19-pandemie uit, die veroorzaakt wordt door het virus SARS-CoV-2. De uitbraak vond plaats in Wuhan, China, en de pandemie heeft zich verspreid naar meer dan 200 landen wereldwijd. Sinds december 2019, heeft COVID-19 meer dan 172,2 miljoen mensen geïnfecteerd en zijn er tot en met juli 2021 meer dan 3,67 miljoen doden gemeld.
Denguekoorts en COVID-19 hebben ernstige effecten voor de volksgezondheid en sociaaleconomische gevolgen. Om besmetting te voorkomen en de gezondheids- en sociaaleconomische gevolgen te beperken, is een effectief en efficiënt waarschuwingssystem vereist. Hiervoor is inzicht in de tijdruimtelijke verspreiding nodig. Het model van Mindra Jaya levert daar een belangrijke bijdrage aan.
Promotie: I.G.N.M. MR Jaya, MSc
Wanneer: 20 juni 2022
Aanvang: 11:00
Promotors: prof. dr. L.J.G. (Leo) van Wissen, prof. dr. H. Folmer
Waar: Academiegebouw RUG
Faculteit: Ruimtelijke Wetenschappen
Proefschrift: http://hdl.handle.net/(…)b5-bbb8-298c76f8dddb