Amphia - ziekenhuisbestuurder doet brandoefening met VR-bril
Amphia RvB-lid Christianne Lennards en een aantal managers oefenen een brand oefening door middel van een VR bril op de nieuwste BHV training | Foto Jeroen van Eijndhoven - Beeld Werkt

Het Amphia ziekenhuis in Breda zet virtual reality (VR) in bij oefeningen in brandbestrijding en ontruiming van een afdeling. Oefenen in een virtuele versie van het eigen ziekenhuis is levensecht, haalbaar voor grote aantallen personeelsleden en duurzamer dan echte brandblusapparaten leegspuiten.

In een jaar hebben Amphia, BHVR en Enversed het programma ontwikkeld. Een verpleegafdeling, het OK-complex, de intensive care en een polikliniek zijn in een virtuele versie nagebouwd. Daarin kan het ziekenhuispersoneel brand- en ontruimingsoefeningen doen met een VR-bril. Het zorgpersoneel oefent jaarlijks; andere medewerkers doen dat iedere twee of drie jaar. In totaal traint Amphia 5400 medewerkers.

Voordelen

De personeelsleden oefenen in een virtuele ruimte die exact overeenkomt met hun werkomgeving. Dat is een voordeel ten opzichte van een speciale oefenlocatie in real life. Bovendien zijn in een virtuele omgeving de risico’s waar mensen aan blootstaan ook virtueel. Een virtuele oefening kan daarom verder gaan in het tonen van wat er mis kan gaan bij een brand.

Een belangrijk praktisch voordeel is dat virtueel oefenen een stuk duurzamer is. Er hoeven geen brandblusser te worden leeggespoten, en wordt geen echte brand aangestoken die roet laat neerslaan en er hoeft niets met schoonmaakmiddelen te worden gereinigd na de oefening.

Belangstelling

Amphia is het eerste ziekenhuis in Nederland dat brand- en ontruimingsoefeningen in Virtual Reality doet. Vanuit andere ziekenhuizen is er veel interesse in de innovatieve inzet van virtual reality bij het oefenen van rampen en branden. Al tientallen ziekenhuizen hebben zich aangemeld voor de informatiebijeenkomst die Amphia eind januari over het programma organiseert.