Masterstudent Ali Reza Ahmadi is uitgeroepen tot wetenschappelijk meest getalenteerde geneeskundestudent van Nederland.

Uitgereikt
Ahmadi (1991) heeft met zijn uitverkiezing de achtste editie van de Professor Chris Gips Studentenprijs gewonnen. Dit is bekendgemaakt door het Professor Chris Gips Fonds en NierNieuws. De winnaar krijgt de prijs vandaag, donderdag 9 juni, uitgereikt in Groningen.

Baltimore
Ahmadi ontvangt de onderscheiding voor zijn onderzoek aan de Johns Hopkins University in Baltimore (VS) naar acceptatie van een donororgaan door de ontvanger, zonder die daarvoor langdurige medicatie moet innemen.

Dor
Zijn onderzoek staat onder begeleiding van dr. Frank Dor (Erasmus MC) en dr. Andrew Cameron (Johns Hopkins University).

Praktijk
Op NierNieuws vertelt Ahmadi: “Dit onderwerp past bij mij, ik ben erg geïnteresseerd in immunologie en transplantatie. Bovendien is het onderzoek gericht op een toepassing die potentie heeft zich naar de praktijk te vertalen.”

Varkens
Ahmadi heeft zich bij zijn onderzoek vooral met varkens beziggehouden. Die kregen een nier van een ander varken dat qua weefseltypering zo veel mogelijk afwijkt: “Normaal gesproken zou zo’n nier binnen tien dagen afgestoten zijn zonder afweeronderdrukkende medicatie.”

Stamcellen
Maar de varkens ontvingen injecties met een combinatie van twee medicijnen, die ervoor zorgen dat stamcellen uit het beenmerg van de ontvanger vrijkomen. Die stamcellen blijken zich in de donornier te nestelen. Gevolg: de varkens leven zonder afweerdrukkende medicatie al meer dan drie jaar met een goed functionerende donornier.

Bron: Erasmus MC