Vanaf 1 oktober 2019 zullen Alphega en Boots apotheken een farmacogenetische test aanbieden aan consumenten in 15 Nederlandse apotheken.

Wat is een farmacogenetische test?

Ieder mens heeft een uniek DNA. In sommige gevallen kunnen verschillen in DNA leiden tot verschillen in de manier waarop mensen reageren op medicijnen. Een medicijn dat goed werkt voor de een kan voor de ander niet effectief zijn, terwijl het bij een derde persoon zelfs ongewenste bijwerkingen veroorzaakt.

 

Een farmacogenetische test kan hiervoor een oplossing bieden. De resultaten kunnen zorgverleners helpen om medicijnen en doseringen te herzien en waar nodig aan te passen aan het individuele DNA van een patiënt, wat de kans dat een medicijn wel werkt kan vergroten en het risico op onnodige bijwerkingen kan verminderen.

 

Farmacogenetisch onderzoek is in de praktijk meer dan eens nuttig gebleken bij Alphega apotheek Asten, dat sinds 2017 farmacogenetische tests aanbiedt, waarbij meerdere patiënten belangrijke verbeteringen hebben ondervonden na de test.

 

“Door een nauwe samenwerking met de huisartsen in Asten hebben mijn collega en ik veel patiënten kunnen helpen door een farmacogenetische test uit te voeren. Deze patiënten hadden bijvoorbeeld onverklaarbare bijwerkingen of medicijnen die niet goed werkten. Deze test maakt het probleem duidelijk en laat zien hoe een aanpassing van de dosering (d.w.z. “medicatie op maat”) kan helpen. Het is onder andere nuttig gebleken bij mensen die antidepressiva of bepaalde pijnstillers gebruiken. Dankzij farmacogenetica zijn we in staat om de patiënt het juiste medicijn in de juiste dosering aan te bieden”, zegt Gertjan Hooijman, apotheker bij Alphega apotheek in Asten.

 

Hoe werkt het?

Het uitvoeren van een farmacogenetische test is eenvoudig, maar kan het beste in een apotheek worden gedaan om de kwaliteit en consistentie van de zorg te waarborgen, zowel aan het begin van de afname als tijdens een vervolgbezoek wanneer de resultaten worden besproken.

 

De apotheker zal het proces uitleggen, aan de patiënt toestemming vragen om deel te nemen aan de dienst en een pijnloos (wangslijm) uitstrijkje nemen. Het wattenstaafje wordt naar een speciaal laboratorium van OneOme gestuurd. OneOme is een innovatief bedrijf dat o.a. actief is op het gebied van farmacogenetische tests en dat wereldwijd een toonaangevende positie heeft in deze gezondheidszorgtechnologie. Na ongeveer een week zal de apotheker contact opnemen met de patiënt om een vervolgafspraak te maken om de resultaten van de test en eventuele voorgestelde wijzigingen in het medicatieschema van de patiënt te bespreken. Wijzigingen in de medicatie worden altijd besproken, overeengekomen en gecontroleerd door de betrokken huisarts.

 

Zodra het rapport is toegevoegd aan het dossier van de patiënt, zullen de apotheker en andere zorgverleners meer informatie hebben over welke medicijnen en doseringen voor die specifieke patiënt kunnen werken, op basis van het DNA. Aangezien het genetische profiel van een persoon niet verandert tijdens zijn leven, zal een patiënt de test maar één keer hoeven te doen. Verder, als nieuwe medicijnen kunnen worden toegevoegd of worden ontdekt, zal het rapport zonder extra kosten, automatisch worden bijgewerkt.

 

Farmacogenetische tests geven zorgprofessionals waardevolle informatie die ze kunnen gebruiken bij het nemen van beslissingen over het voorschrijven van medicijnen, dit kan leiden tot betere resultaten voor de patiënt. Met het aanbieden van de farmacogenetische test wordt een belangrijke stap gezet in de richting van meer gepersonaliseerde medicijnen voor patiënten.

 

Informatie over de test

De ‘RightMed test’ die wordt aangeboden door Alphega en Boots apotheken, werd ontwikkeld door OneOme, een in de VS gevestigd bedrijf dat farmacogenetische test levert via zijn CAP-geaccrediteerde, CLIA-gecertificeerde laboratorium. De test is een van de meest uitgebreide farmacogenetische tests die commercieel beschikbaar is in Europa. Meer dan 160 ziekenhuizen en klinieken uit 15 verschillende landen maken ook gebruik van OneOme’s RightMed test.

 

Over Alphega Apotheek

Alphega apotheek is een keten van 132 onafhankelijke apothekers in Nederland, met een sterke focus op de gezondheidszorg. Alphega apotheek is een toonaangevend Europees netwerk van onafhankelijke apothekers, met als doel het verbeteren van de gezondheid en het welzijn van gemeenschappen, door het leveren van innovatieve diensten voor onafhankelijke openbare apotheken. Alphega is aanwezig in 9 Europese landen en omvat ongeveer 6.600 apotheken*.

De apotheekformule van Alphega is onderdeel van Alliance Healthcare Nederland B.V.

 

Over Boots apotheek

Boots apotheek is een volledig eigen apotheekketen met 59 apotheken in Nederland. Boots exploiteert lokale apotheken en grote apotheken in o.a. Schiphol Airport Amsterdam en Centraal Station Utrecht. Boots is actief in veertien landen over de hele wereld en heeft meer dan 4.700 apotheken*. Boots Nederland is onderdeel van de International Retail Pharmacy Division van Walgreens Boots Alliance, de eerste wereldwijde farmaceutisch geleide gezondheids- en welzijnsonderneming.

 

*Zoals op 31 augustus 2019

 

Over OneOme

OneOme is toonaangevend op het gebied van precisiemedicijnen, die op feiten gebaseerde farmacogenetische oplossingen biedt ter ondersteuning van gepersonaliseerd voorschrijven over de hele wereld. In combinatie met een intern CLIA-gecertificeerd, door de CAP-geaccrediteerd lab, levert OneOme’s RightMed-test zeer uitgebreide genetische inzichten op die artsen, apothekers en andere zorgverleners kunnen gebruiken om hun patiënten te helpen bij het nemen van medicatiebeslissingen. OneOme is gevestigd in Minneapolis, MN, VS. Ga voormeer informatie naar www.oneome.com