Ziekenhuis Nij Smellinghe heeft haar oude MRI en CT vervangen en uitgebreid. Door de twee nieuwe MRI’s en twee nieuwe CT’s zijn de wachttijden gehalveerd. De nieuwe scanners maken haarscherpe beelden en laten meer details zien, waardoor er eerder en specifiekere diagnoses kunnen worden gesteld. De nieuwe scanners verbruiken 30% minder energie. En de oude scanners krijgen een tweede leven. Zo bouwt Nij Smellinghe aan een duurzame toekomst voor patiënt, medewerker en haar omgeving.

 

Haarscherpe beelden zorgen voor eerder en specifiekere diagnoses

“De nieuwe scanners maken haarscherpe beelden en laten meer details zien, zodat we eerder en specifiekere diagnoses kunnen stellen. Zo kunnen we met de nieuwe MRI veel meer details zien van pezen en gewrichten. Voorheen waren hele kleine afwijkingen soms niet zichtbaar en met de nieuwe

scanner wel. De vroegtijdige detectie van kleine, kwaadaardige afwijkingen in combinatie met de lage stralingsdosis maakt onze nieuwe scanners ook geschikt voor screening en preventieve geneeskunde. Op de lange termijn kan dit operaties besparen of tot minder zware operaties leiden en daarmee de ligduur verkorten. Dit komt de gezondheid van de mensen ten goede”, aldus Radioloog Marco Bergman.

De nieuwe scanners brengen de medisch-inhoudelijke toekomstplannen van Nij Smellinghe ook dichterbij. Bergman: “We willen in de toekomst meer inzetten op vroegtijdige diagnose en preventieve zorg. Zo lopen we nu voor op de landelijke trend met betrekking tot de CT-perfusiescans van het brein. Deze is nu nog niet standaard in andere ziekenhuizen. Wij verwachten echter dat deze scans in de toekomst worden opgenomen in de landelijke richtlijnen. De SOMATOM Force is daar nu al geschikt voor. Dit kan ons en de neurologen helpen om herseninfarcten eerder en beter te detecteren. Daar kunnen we dan sneller op reageren, gerichter behandelen en schade voor de patiënt beperken.”

 

Scanners zorgen voor meer patiëntcomfort

Met het aanschaffen van de nieuwe MRI’s en CT’s is onder andere rekening gehouden met duurzaamheid en patiëntcomfort. De wachttijden zijn gehalveerd. Het onderzoek en de voorbereidingstijd is korter. Bij de CT is er minder straling en minder contrastvloeistof nodig. En de scaningang van de MRI is wijder. Dit alles zorgt voor meer comfort voor de patiënt. Bergman: “We kunnen sneller werken, met lagere straling- en contrastdoseringen. Dat heeft meerdere voordelen. Zo hoeven we bijvoorbeeld verwarde, onrustige of heel jonge patiënten geen roesje meer toe te dienen, omdat de scansnelheid veel hoger is. Ook bij cardiovasculaire toepassingen is dat voordelig, omdat we bij hoge of onregelmatige hartslag adequate beelden kunnen maken. De hogere detaillering van de beelden levert nog een aantal voordelen op. We voorkomen onnodige opvolgingsdiagnostiek, omdat we eerder kunnen zien of het wel of niet pluis is.”

 

Scanner die het beste aansluit

Na 10 jaar was het tijd om de MRI- en CT-scanner te vervangen. De keuze is gevallen op twee CT’s (SOMATOM Force en SOMATOM Go.all) en twee MRI’s (MAGNETOM Sola en MAGNETOM Lumina) van Siemens Healthineers. De verschillende type scanners geven de mogelijkheid om voor elke patiënt de scan te kiezen die het best aansluit bij de patiënt en het type onderzoek. Daarnaast zijn deze scans van academisch niveau en bieden de mogelijkheid om extra diensten aan te bieden, bijvoorbeeld door het ondersteunen van academische ziekenhuizen of het aanbieden van andere soorten onderzoeken.

 

Bouwen aan een duurzame toekomst

De nieuwe MRI’s en CT’s passen het beste bij de wensen en toekomstenplannen van Nij Smellinghe op het gebied van goede zorg en patiëntcomfort, duurzame inzetbaarheid van medewerkers en de gewenste diagnostische mogelijkheden. Door van twee naar vier scanners te gaan zijn de wachttijden gehalveerd. Voor de MRI is de wachttijd van vier naar twee weken gegaan en voor de CT van drie naar anderhalve week. De dubbele opstelling zorgt er ook voor dat er efficiënter gewerkt kan worden. Drie laboranten bemensen nu samen de beide MRI’s. Voorheen werkten er twee laboranten aan één MRI. De nieuwe scanners verbruiken 30% minder energie. En de oude CT en MRI worden gerefurbished en krijgen buiten Nederland een tweede leven. Zo bouwt ziekenhuis Nij Smellinghe aan een duurzame toekomst.

Foto gemaakt door Erik van Rosmalen