Stephan Kemp heeft de AMC Societal Impact Award 2015 gewonnen voor zijn onderzoek naar de erfelijke stofwisselingsziekte ALD.
En in het bijzonder voor het feit dat het hem is gelukt ALD op te nemen in het Nederlandse hielprikprogramma.
Kraakheldere website
Biochemicus Stephan Kemp doet onderzoek naar de erfelijke stofwisselingsziekte ALD. Jongens met ALD hebben grote kans een dodelijke hersenziekte te ontwikkelen. Maar als de diagnose in een vroeg stadium gesteld wordt, is de aandoening volledig te genezen. Mede dankzij Kemp werd ALD dit voorjaar opgenomen in het Nederlandse hielprikprogramma. Bovendien is Kemp initiatiefnemer van een website voor wie bij ALD betrokken is. Een site met achtergrond- en actuele informatie in meerdere talen, die jaarlijks wereldwijd 60.000 bezoekers trekt.
Volgens de strenge jurynormen was Kemp de kandidaat die de samenleving het meest overtuigend van zijn onderzoek laat profiteren.
Desgevraagd meldt de winnaar “enigszins beduusd” te zijn van zijn uitverkiezing. Kemp: “Ik had mezelf niet eens aangemeld, de award-commissie heeft me gevraagd. Dat overviel me eigenlijk ook al, dit is gewoon de manier waarop ik altijd heb gewerkt.”
Sixpack bier
Enig idee welke bestemming de welverdiende 500 euro – onderdeel van de prijs – krijgt? Kemp aarzelt geen moment. “Er gaat 100 euro naar de vriend die de ALD- website heeft gemaakt, die moest het tot nu toe doen met een sixpack bier. Verder komt er natuurlijk champagne voor de hele afdeling, en met de groep ga ik lekker uit eten.”
Foto: RvB-voorzitter Marcel Levi (r) schudt prijswinnaar Stephan Kemp de hand.