Hartpatiënt Martijn Kampshoff heeft samen met cardioloog dr. Mike Scheffer van Reinier de Graaf Gasthuis/ HagaZiekenhuis en Medtronic de ICD App ontwikkeld.
Met deze app verbetert de voorlichting aan mensen met een implanteerbare cardioverter defibrillator (ICD) doordat patiënten een actieve rol kunnen spelen in de behandeling.
Toen Martijn Kampshoff (34 jaar, ondernemer en hartpatiënt) zijn idee voor de ICD App presenteerde, was zijn cardioloog dr. Mike Scheffer (Reinier de Graaf Gasthuis/ HagaZiekenhuis) direct enthousiast. Ze zagen hierin beiden de kans om de voorlichting aan mensen met een implanteerbare cardioverter defibrillator (ICD) te verbeteren, zodat ze een actieve rol kunnen spelen in hun behandeling. Met hulp van dr. Scheffer, andere cardiologen en medisch technologiebedrijf Medtronic heeft Martijn een mobiele applicatie gemaakt dat onder andere een ICD handboek, actueel nieuws en handige tools biedt. Hij is bedoeld om de kwaliteit van leven van hartpatiënten te verbeteren.
Inmiddels is de ICD App duizenden keren gedownload en promoten ziekenhuizen door het hele land de app aan patiënten, hun naasten en hulpverleners. Het HagaZiekenhuis en Reinier de Graaf Gasthuis besteden bijvoorbeeld aandacht aan de app op de poliklinieken, in relevante patiëntenfolders en op de website. “Het geeft echt een kick om te zien dat de ICD App zo wordt omarmd”, aldus Martijn. “Mijn doel is om zoveel mogelijk mensen op een eenvoudige en snelle manier toegang te geven tot actuele informatie die de vragen en zorgen die ze hebben kunnen wegnemen. Denk hierbij aan wat je wel en niet mag met een ICD, kun je blijven autorijden en hoe zit het met werken of sporten? Maar ook over de operatie en wat je daarvoor  en erna kan verwachten. De ICD App op je mobiele telefoon heb je altijd bij je en kun je raadplegen op het moment dat jij het nodig hebt. Door deze app te promoten laten de ziekenhuizen zien dat ze de wereld door de ogen van de patiënt bekijken. Ook hecht ik veel waarde aan de samenwerking met Medtronic. Mooi dat onze gedeelde visie op de toekomst van patiëntenvoorlichting tot uiting mag komen in deze ICD App.”
Volgens dr. Scheffer is het belangrijk om als ziekenhuis en individuele zorgverlener aan de groeiende behoefte aan informatie te voorzien. “Patiënten zijn steeds meer betrokken  bij het maken van keuzes en nemen daarmee verantwoordelijkheid over hun behandeling.  Dan wil je de juiste informatie op het juiste moment brengen, zodat je samen een gemeenschappelijk doel kunt behalen. De ICD App helpt bijvoorbeeld bij de voorbereiding op een afspraak of kan gebruikt worden als naslagwerk”. Deze gedachte van ‘ juiste informatie op het juiste moment’ wordt momenteel ook wetenschappelijk onderzocht. Er wordt gekeken naar de invloed van de ICD App op de kwaliteit van leven  van ICD dragers. “De reacties die ik uit de praktijk terug krijg zijn in ieder geval positief, niet alleen van patiënten maar ook van collega’s. Het is geweldig dat we dit als een team van de grond hebben gekregen”.
Met de lancering van de ICD App heeft Martijn de smaak te pakken. Momenteel werkt hij aan een aantal nieuwe apps, allemaal gerelateerd aan het hart, hartziekten en de behandelmogelijkheden. Wederom met ondersteuning van een groep zorgprofessionals en Medtronic. Centraal staat de vraag: ‘Ik ben patiënt en nu?’. Het antwoord daarop moet voor iedereen begrijpelijk en toepasbaar zijn, ongeacht leeftijd, kennisniveau of levensfase. “Als je de diagnose hartpatiënt krijgt, dan staat je wereld op zijn kop. Vaak zijn het praktische vragen over het dagelijks leven of gevoelens van angst waar mensen mee blijven zitten. Betrouwbare en toegankelijke informatie is dan belangrijk om dingen op een rij te krijgen. Erover praten lucht vaak op. De apps zijn informatief, maar dienen ook als opstapje tot een goed gesprek”, besluit Martijn.
Een ICD is een inwendige defibrillator voor mensen met een gevaarlijke, onvoorspelbare hartritmestoornis. De ICD herstelt het normale hartritme en zorgt ervoor dat iemand niet aan een hartstilstand overlijdt.
De ICD App is gratis beschikbaar voor alle ICD dragers ongeacht het type of merk. U kunt de app downloaden voor Apple en Android.
Fotobijschrift: Mike Scheffer en Martijn Kampshoff