In Ziekenhuis Gelderse Vallei is sneldiagnostiek geïntroduceerd op de mammapolikliniek.
Vrouwen, maar ook mannen, met een borstafwijking kunnen hierdoor dezelfde dag al duidelijkheid krijgen over de aard van de afwijking. Is het borstkanker of niet? Patiënten waarderen dit zeer. De periode van onzekerheid en spanning blijft hiermee zo kort mogelijk.
Wanneer de huisarts iemand voor de mammapolikliniek aanmeldt, kunnen patiënten zoveel mogelijk de volgende dag al terecht in Ziekenhuis Gelderse Vallei in Ede. Hij/zij gaat voor onderzoek naar het oncologisch centrum. Dit geldt zowel voor vrouwen die doorgestuurd worden vanuit het bevolkingsonderzoek, als voor mensen die zelf een knobbeltje gevoeld hebben of klachten hebben van de borsten.
Onderzoek
In de eerste plaats worden een mammografie (borstfoto) en/of een echografie gedaan. Als blijkt dat het een goedaardige afwijking is, dan krijgt de patiënt aansluitend de goede uitslag te horen van de chirurg. Als dit echter niet duidelijk is, dan kan de radioloog via een echografie een biopsie (inwendig weghalen van stukje weefsel) doen. Het weefselonderzoek dat de patholoog met het biopt doet, geeft uitsluitsel over de aard van de afwijking: goedaardig of kwaadaardig.
Snel
Vroeger moesten patiënten enkele dagen wachten op de uitslag van onderzoeken. Dat is in veel ziekenhuizen nog steeds gebruikelijk. In Ziekenhuis Gelderse Vallei is een werkwijze ontwikkeld waardoor vrijwel iedereen nog dezelfde dag duidelijkheid krijgt. Patiënten waarderen dit zeer. Zowel de mensen die goed nieuws krijgen, als degenen die helaas wel borstkanker blijken te hebben. De periode van onzekerheid en spanning blijft hiermee zo kort mogelijk.
Samenwerking
Gelderse Vallei werkt nauw samen met Rijnstate in Arnhem en het Slingeland Ziekenhuis in Doetinchem in de Alliantie Regionale TopZorg (A.R.T.Z.) voor oncologische zorg. Iedere patiënt met een kwaadaardige aandoening of de verdenking hierop krijgt binnen de regio topklinische zorg. De invoering van de sneldiagnostiek op de mammapolikliniek van Ziekenhuis Gelderse Vallei is een grote stap voorwaarts en past helemaal bij de doelstellingen van de samenwerking in de regio.