Onderzoek onder de ouders van kinderen met epilepsie laat zien dat maar liefst 60% van de ouders actief op zoek is naar een goed epilepsie aanvalsdetectiesysteem voor nachtelijke epilepsie aanvallen. Er zijn op dit moment nog geen goede systemen beschikbaar terwijl een snelle reactie bij een aanval van levensbelang kan zijn. Hierdoor ervaren veel ouders van kinderen met epilepsie nachtelijke stress én worden veel aanvallen gemist. De toonaangevende instellingen op het gebied van epilepsiezorg in Nederland, Kempenhaeghe ACE, SEIN en UMC Utrecht hebben samen met het bedrijf Livassured de NightWatch ontwikkeld, een baanbrekend systeem dat nachtelijke aanvallen beter detecteert dan de huidige systemen.

Een crowdfunding campagne stelt ouders en instellingen in staat een NightWatch aan te schaffen zodat de eerste productieserie gemaakt kan worden. Inmiddels is bijna €90.000 door ouders, epilepsiezorg organisaties en het Epilepsiefonds bij elkaar gebracht. Ouders zijn op dit moment in het gehele land met inzamelingsacties bezig.

De NightWatch bestaat uit een band met een sensor om de bovenarm en een basisstation dat de waarschuwing geeft. De armband wordt om de arm van de patiënt geschoven. Het basisstation staat op de slaapkamer van de ouders en staat draadloos in verbinding met de armband. In de armband wordt een epileptische aanval gedetecteerd op basis van verandering in hartslag en beweging.

De NightWatch laat in testen tot op heden een veel betere prestatie zien dan de huidige systemen: rond de 90% betrouwbaarheid vergeleken met de 30% betrouwbaarheid bij de huidige systemen. Na drie jaar ontwikkelen is de prototype NightWatch gereed en getest.

Livassured wil de NightWatch in het vierde kwartaal van dit jaar in productie nemen, maar heeft niet de financiële middelen om deze productie voor te financieren. Om deze reden is een crowdfunding campagne gestart waarbij ouders en epilepsie-instellingen de mogelijkheid krijgen om een NightWatch uit de eerste productieserie aan te schaffen. Inmiddels is door ouders, epilepsie-instellingen en het Epilepsiefonds €90.000 van de minimaal benodigde €100.000 bij elkaar gebracht. Ouders in het gehele land zijn op dit moment actief bezig met inzamelingsacties zoals persoonlijke oproepen aan familie en vrienden via social media, artikelen in regionale dagbladen, collectebussen in winkels, organiseren van benefietfeesten inclusief veiling en sponsorlopen op scholen. De crowdfunding campagne loopt tot en met vrijdag 28 april aanstaande.

Voor meer informatie over de NightWatch en het verloop van de crowdfunding campagne kijkt u op https://www.crowdaboutnow.nl/denightwatch.