Winnaar van de Healthcare Hackathon die 7 en 8 april in B.Amsterdam werd georganiseerd is het concept ReCognize: een digitale geheugensteun voor beginstadia van dementie. Door een combinatie van artificiële intelligentie, gezichtsherkenning en de techniek van de holografische lens kan ReCognize helpen grip te houden op de directe leefomgeving. Het team van ReCognize gaat het concept de komende acht weken doorontwikkelen.

 

De hackathon was een initiatief van Amgen, biotechnologisch bedrijf, in samenwerking met BeMyApp.  Binnen 24 uur bedachten en ontwikkelden ICT- en zorgprofessionals nieuwe oplossingen binnen de drie thema’s: zorgpad optimalisatie, augmented reality en de inzet van e-health. De resultaten zijn op zaterdagmiddag gepresenteerd aan de jury, die verrast werd met negen opvallend goede ideeën, waaronder een digitaal stress-managementhulp voor zorgprofessionals; een beslistool die onnodige controlebezoeken elimineert; een digitale zuster die de patiënt bijstaat in de wachtkamer en een slimme drinkbeker die dehydratie voorkomt. De jury was enthousiast over de herkenbaarheid van de achterliggende problemen en de praktische toepasbaarheid.

 

“De hackathon is een energieke, effectieve methode om onder tijdsdruk resultaat te boeken en daarbij ook plezier te hebben”, zegt jurylid Jannie van den Broek, value team lead van Amgen. “Het is een mooie gelegenheid om te leren van trends, zoals open source en big data. Amgen maakt dit mogelijk, omdat we dit een unieke manier vinden op de zorg sneller vooruit te helpen. Het value team bij Amgen is twee jaar geleden opgezet met het idee om meerwaarde te genereren voor en met de sector. Daar past een hackathon uitstekend in. Het is fantastisch om te zien wat er via co-creatie kan ontstaan.”

 

ReCognize
Het winnende idee is een tool voor Alzheimer patiënten om met augmented reality langere tijd hun naasten te blijven herkennen, hun spullen terug te vinden. Er wordt gebruik gemaakt van de hololens die een laag legt tussen de werkelijke wereld en de wereld van de patiënt.

De jury beoordeelde dit idee als winnaar, omdat het meerdere innovatieve technieken zoals gezichtsherkenning, Internet of Things en beacons met elkaar combineert tot een elegante oplossing voor de pijnlijke problemen waar Alzheimer patiënten en hun omgeving mee kampen. Door de vergrijzing ook nog eens een probleem waarvan de omvang alleen maar toe zal nemen.

 

Meer informatie is te vinden op http://hackinghealthcare.amgen.nl./