Foto: Andrea Piacquadio, Pexels.com

Veel ziekenhuizen dreigen de komende maanden in grote financiële problemen te komen, onder meer door de corona- en griepgolf die eraan komen. ,”We zitten echt in een probleemsituatie” zegt Hoogleraar Organisatie Ziekenhuiszorg Bart Berden van het Radboudumc – tevens directeur van het Elisabeth-TweeSteden Ziekenhuis in Tilburg – in De Gelderlander.

Het aantal alarmerende berichten van mensen uit de zorg stijgt met rasse schreden. Na de rapportages van BDO over de ziekenhuiszorg en de ouderenzorg en de waarschuwingen over crisis in de zorg vanuit de NZa, laat nu ook Berden van zich horen. De hoge prijzen,  energiekosten, gebrek aan personeel en oplopende loonkosten maken samen met de binnenkort waarschijnlijk snel oplopende aantallen griep- en coronagevallen dat hij zich grote zorgen maakt. “We schuiven echt richting een zorgcrisis, met onacceptabele wachttijden en een dalend kwaliteitsniveau” zegt Berden in de Gelderse krant.

‘We hebben de mensen niet’

“… Met de financiën is het in álle ziekenhuizen problematisch. Elk ziekenhuis heeft heel dunne marges” zegt Berden. Dat betekent volgens hem dat “er veel meer zorg afgeschaald zal moeten worden om het hoofd boven water te houden.” Maar: “De oplossing zit ’m niet in geld. We hebben de mensen gewoon niet. Arts-assistenten, OK-medewerkers, verpleegkundigen? Zijn nergens te vinden. Dat personeelstekort is in de ziekenhuizen zo, maar ook in de thuiszorg, de verpleeghuiszorg. Daar zijn de problemen op het moment nog groter. (..) De wachttijden gaan echt oplopen en wat geleverd kan worden zal minder worden.”

Corona en griep

Berden maakt zich grote zorgen. “Als je kijkt naar corona en griep: dat betekent misschien dat we daar al minimaal 5 procent capaciteit aan kwijt zijn, die we juist extra nodig hebben voor inhaalzorg en de vergrijzing (…) Maar ons personeel krijgt ook griep, krijgt ook corona… De situatie is voor kwaliteit en volume in mijn ogen niet anders dan echt problematisch.” Berden ziet een deel van de oplossing in het afschalen van onnodige zorg. “.. alleen nog maar doen wat echt nodig is. Want niet alles wat kan, is ook nodig. Er is voldoende onderzoek dat laat zien dat 15 tot 20 procent van de zorg niet noodzakelijk is.”

Bron: De Gelderlander