AZ Zeno Ziekenhuis - foto salade - gezonde voeding
Foto: Benjamin Rijstenberg

Het AZ Zeno Ziekenhuis in het Vlaamse Knokke-Heist start dit najaar starten met de aanleg van een eigen voedselbos. Het bos, dat naast het ziekenhuis komt te liggen, krijgt een oppervlakte van 3,5 hectare.
Met de aanleg is een investering van 80.000 euro gemoeid. De eerste 10.000 daarvan kwam binnen door winst van de Eten Is Feest 2021-award, die is ingesteld door JAVA Foodservice en Unilever Food Solutions.

Het bos krijgt veel noten- en fruitbomen, frambozen- en braamstruiken, rabarberplanten, groenten en kruiden als munt en peterselie. “In het najaar zullen we de eerste hagen aanplanten”, zegt catering manager Pieter De Smet op de JAVA-site. “Rondom het bos creëren we wandelpaden, onder meer voor mensen die revalideren in het ziekenhuis. Al wat we oogsten, komt nadien op het bord terecht. Het bos zal voor mensen ook een herontdekking worden van smaken. We willen er ook gaan samenwerken met de buurt. Wat we niet kunnen gebruiken, kan onder meer in sap verwerkt worden.” Tegen eind 2022 moet het voedselbos klaar zijn.

Culinaire faam

Het ziekenhuis geniet al aanzienlijke culinaire faam.  De nieuwe Gault & Millau editie ‘A Taste of Knokke-Heist’ telt vijf bladzijden over de keuken van AZ Zeno Ziekenhuis.
De insteek van het ziekenhuis is al jaren ‘lokaal en lekker’. Het is overigens niet de bedoeling dat de gehele maaltijden die aan personeel en patiënten worden gepresenteerd uit lokaal gekweekte ingrediënten moeten bestaan. Het ziekenhuis gaat voor een breed aanbod, en past de lokale producten daar zoveel mogelijk in.

Beleving en mentale gezondheid

In het bos worden tevens wandelpaden aangelegd. Doel is om niet alleen op productie gericht te zijn, maar ook op beleving en educatie. Het is openbaar toegankelijk, ook voor buurtbewoners. “We willen de omgeving rond het ziekenhuis zinvol inrichten”, legt cateringmanager Pieter De Smet uit in Het Nieuwsblad. “Iedereen weet dat we veel belang hechten aan gezonde en kwalitatieve voeding. Voedselbossen bestaan al langer, maar wij willen het concept nu aan het ziekenhuis koppelen. Stel je voor dat je net uit het ziekenhuis komt en slecht nieuws hebt gehad. Of bij een ziek familielid op bezoek bent geweest. Dan is een wandeling in ons bos misschien wel een goed idee in plaats van je meteen in het verkeer te begeven.”

Nederlands project Goede Zorg Proef Je

Goed, gezond en lekker eten in ziekenhuizen is ook in Nederland vaak een onderwerp van groeiende aandacht.

>  Lees hier het artikel dat we eerder publiceerden over het project Goede Zorg Proef Je