Onlangs heeft een bijzondere operatie plaatsgevonden in het IJsselland Ziekenhuis. Voor het eerst is er een chemopomp geplaatst in een slagader naar de lever bij een patiënt met uitzaaiingen van darmkanker naar de lever. De operatie is geslaagd en het gaat goed met de patiënt.

Wat maakt deze operatie zo bijzonder en wat betekent het voor onze patiënten?

Maarten Vermaas, chirurg: “Het IJsselland is samen met 4 academische ziekenhuizen in Nederland geselecteerd om deze behandeling aan te bieden. De ervaringen in een ziekenhuis in New York zijn al zeer goed te noemen, maar om de waarde van deze behandeling echt vast te stellen moet het nauwkeurig vergeleken worden met de huidige standaard behandeling. Dit is onderdeel van ons streven om de behandeling van patiënten met kanker zo goed mogelijk te maken.”

Werking van de chemopomp

Door het plaatsten van een chemopomp vindt de behandeling met chemotherapie rechtstreeks plaats in de slagader naar de lever. De patiënt krijgt de chemotherapie, nadat de chirurg eerst de uitzaaiingen in de lever heeft verwijderd. Tijdens deze operatie plaatst de chirurg een onderhuidse pomp die verbonden is met het bloedvat naar de lever. De chemotherapie kan op deze manier heel lokaal en in hoge dosis worden toegediend. Hierdoor komt er vrijwel geen chemotherapie in de rest van het lichaam en zijn de bijwerkingen beperkt. Deze behandeling met chemotherapie direct in de lever via een pomp is vrij nieuw in Nederland. Deze methode is ontwikkeld in het Memorial Sloan Kettering Cancer Center (MSKCC) in New York. In 2017 is de chemopomp prominent in het nieuws geweest. Mensen met darmkanker en uitzaaiingen in de lever zouden mogelijk langer kunnen leven door de speciale chemopomp. De resultaten van deze behandeling zijn zeer veelbelovend.

Patiënten die in aanmerking komen voor deze operatie zijn patiënten bij wie de uitzaaiingen alleen in de lever gelokaliseerd zijn en met een operatie weggehaald kunnen worden.

Samenwerking Erasmus MC

Deze complexe operatie werd eerst alleen in het Erasmus MC uitgevoerd. Het IJsselland Ziekenhuis is het eerste algemene ziekenhuis in Nederland waar deze operatie plaatsvindt. De operaties vinden plaats in goede samenwerking met het Erasmus MC. We kunnen op deze manier deze zorg dichtbij bij huis organiseren voor onze patiënten.