De Brabantse Ontwikkelings Maatschappij (BOM) verstrekt een lening aan de medische innovatie startup Preceyes B.V. uit Eindhoven om de verdere uitbouw van hun robotische assistent voor oogchirurgen te realiseren. Het gaat om een zogeheten ‘pre-seed’ lening waarmee Preceyes een extra stap kan zetten in het ontwikkelproces van het chirurgiesysteem.

Investor ready
De lening komt op het moment dat Preceyes contracten sluit met het Engelse bedrijf NightstaRx en de Universiteit van Oxford voor de ontwikkeling van procedures die zeer hoge precisie vereisen. In Oxford zal de Eindhovense uitvinding voor het eerst worden toegepast op het menselijke oog. Een belangrijke stap op weg naar een uitgebreid getest en ontwikkeld eindproduct en de officiële certificering. Een stap ook waarmee het bedrijf investor ready wordt voor de grote investeringen die nodig zijn om het systeem in productie te nemen en naar de markt te brengen. Uiteindelijk zal volgens directeur Gerrit Naus (36) voor de eerste stap tot CE keuring zes tot tien miljoen euro nodig zijn.

Hoge nauwkeurigheid
Het PRECEYES Surgical System ondersteunt bij operaties aan het oog, met ingrepen aan de binnenkant van het oog (vitreoretinale chirurgie) de eerste focus. Met een joystick-achtige besturing en een aan de operatietafel bevestigde instrument manipulator kan de chirurg veel nauwkeuriger en met minder trilling uiterst precieze operaties uitvoeren. De hoge nauwkeurigheid maakt het mogelijk procedures te ontwikkelen voor aandoeningen die nu nog niet verholpen kunnen worden. Een voorbeeld is het aanbrengen van medicijnen achter het netvlies. Daarnaast maakt de technologie het mogelijk meer ingewikkelde netvliesoperaties beter uit te voeren en biedt het dé oplossing voor alle chirurgen die deze uiterst verfijnde operaties niet (meer) met de hand kunnen uitvoeren. In de toekomst zal een geautomatiseerde versie ook winst kunnen opleveren bij de uitvoering van staaroperaties.

Start succesvolle investeringsronde
Volgens Mariëtte van der Velden, investment manager BOM Capital, helpt de BOM de onderneming op deze manier naar een succesvolle investeringsronde. Voorwaarde was wel de samenwerking met een ander ontwikkelbedrijf. “Wij hebben diverse oogchirurgen gesproken die inmiddels kennis hebben genomen van deze precisietechnologie en stuk voor stuk zouden ze er meteen mee aan de slag willen. Uiteindelijk is het natuurlijk aan de ziekenhuizen – die kijken naar klinische resultaten en tijd- en kostenbesparing – of ze deze nieuwe technologie willen aanschaffen.”

Functionaliteit van het systeem
Gerrit Naus heeft bij Preceyes in Eindhoven al meer dan 30 chirurgen op werkbezoek gehad die naar de uitvinding kwamen kijken. “Net als de chirurgen uit Oxford die nu het klinisch onderzoek gaan doen op mensen, zijn ze overdonderd over de functionaliteit van het systeem. ‘Dit hebben we nodig’, krijgen we keer op keer te horen. Er zijn grenzen aan wat je nog met de hand kunt doen. Dit brengt de top van de oogchirurgie naar een nog hoger niveau.”
Op meerdere technische universiteiten en onderzoekscentra wordt al aan de ontwikkeling van chirurgische systemen gewerkt, maar Preceyes is de eerste die de fase van klinisch onderzoek binnengaat. Naus: “Het is alleen maar goed dat men er wereldwijd mee bezig is. Dat geeft aan dat er behoefte is aan het optimaliseren van de bestaande operatietechnieken en het mogelijk maken van nieuwe procedures.”

Vertrouwen
De BOM zegt er alle vertrouwen in te hebben dat Preceyes met de nu verstrekte lening een belangrijke stap kan zetten voor een volgende investeringsronde waarin de BOM wederom een participerende rol kan spelen.

Over de BOM
De BOM stimuleert bedrijven, overheden en kennisinstellingen om de economische ambities van Brabant waar te maken. Uitgangspunt is het bieden van slimme oplossingen voor maatschappelijke vraagstukken. De kerntaken van de BOM zijn het smeden van samenwerkingsverbanden tussen bedrijven en instellingen, het aantrekken van buitenlandse bedrijven, het risicodragend investeren in startende en groeiende innovatieve ondernemingen en het ontwikkelen van bedrijfslocaties.

Over Preceyes B.V.
Preceyes B.V. is een medische robotica bedrijf gericht op oogchirurgie. De eerste market is vitreoretinale chirurgie. Hiervoor is een systeem ontwikkeld dat chirurgen ondersteunt bij het uitvoeren van procedures waarvoor een zeer hoge precisie nodig is. Hiermee ondersteunt Preceyes ook de ontwikkeling van nieuwe procedures, zoals de toediening van geneesmiddelen met hoge precisie. Preceyes is een spin-out van de Technische Universiteit Eindhoven en is gevestigd op het Science Park in Eindhoven, Nederland. Preceyes bouwt op de mechatronische expertise van de Brainport regio. www.preceyes.nl